Наскоро Apple публикува своя доклад за прозрачността на App Store за 2022 г. и в него има доста статистически данни. Една от забележителните статистики обаче е броят на исканията за сваляне на приложения, които Китайската комунистическа партия е подала.

Apple заяви, че е получила общо 1474 правителствени искания за премахване на приложения от цял свят. Поразително е, че 1435 от тях са за континентален Китай, а едно за Хонконг.

И двете територии сега са под контрола на Китайската комунистическа партия, която е известна с предприемането на строги интернет рестрикции. По-голямата част от премахванията са на игри, които не са получили регистрационен номер от местния регулатор, заяви Apple.

В Китай компаниите, които планират да пуснат игри, трябва да получат от властите регистрационен номер (GRN). Те се използват за регулиране на игралната индустрия в страната, за да се гарантира, че изданията отговарят на стандартите за съдържание в страната.

Въпреки че режимът на GRN може да бъде полезен за защита на подрастващите от вредно съдържание, процесът прави разработването на игри по-бюрократично. Това явно е разочароващо за някои хора в Китай, тъй като 1276 игри бяха представени в App Store, без преди това да са получили GRN.

Китайското правителство оглави списъка с искания за сваляне на приложения, отправени към Apple. То е следвано от Индия (14 искания за премахване), Пакистан (10 искания за премахване), Русия (7 искания за премахване) и Турция (2 искания за премахване).

Отклонявайки се от исканията за премахване на приложения от страна на Китай, Apple също така посочи най-честите причини, поради които отхвърля подадените в App Store приложения. Те най-чести са свързани с проблеми с производителността, след това с правни проблеми и след това с дизайна. Други често срещани проблеми са безопасността и бизнес проблемите.

Производителят на iPhone сподели също, че има общо 36 974 015 разработчици, регистрирани като разработчици на Apple. През 2022 г. се е наложило да прекрати 428 487 акаунта главно заради измами, но като причина е посочен и контролът на износа.

Apple заяви, че ще публикува нов доклад за прозрачността на App Store на годишна база. Би трябвало да е интересно да се следи как се променят исканията на правителството за отнемане на права през следващата година.

Снимка: Unsplash

Виж още: Милиони телефони с Android се доставят с вече инсталиран зловреден софтуер