Пицата, въпреки своята популярност и световна слава, не е съвсем сложна задача - в повечето случаи се състои от блат, сос и малко сирене за разкош. Подходящата температура и къде успешно, къде не толкова - имаме готово произведение. Малкото на брой задачи, свързани с приготвянето на този специалитет, оставят поле на изява и поради тази причина през 2015 г. се появява стартъпа Zume, който планира да разработи робот за правене на пици. Според The Information той успява да набере инвестиции в размер на почти половин милиард долара, сред които 375 млн. долара от мултинационалния гигант SoftBank (известен с не толкова успешната си инвестиция в WeWork).

Оказва се обаче, че мисията е изключително трудна - в началото на 2020 г. компанията съкращава повече от половината си работници, преди да бъде закупена от компанията за компостируеми опаковки Pivot Packaging. По това време главният изпълнителен директор на Zume Алекс Гардън обвинява за съкращенията пандемията и редица провалени сделки. Изненадващо е, че интересът към роботизираното производство на пици е много по-голям, отколкото може да се предположи. Zume е само една от няколкото компании в Силициевата долина, които се опитват да автоматизират процеса. Например Stellar Pizza, основана от бивши инженери на SpaceX, работи върху робот, който може да прави тесто, да го разточва и да го покрива с различни топинги, преди да го изпече.

В крайна сметка Zume обяви несъстоятелност и явно няма да има възможността да представи на широката общественост своята кулинарна интерпретация.

Снимки: Zume

Виж още: Tesla Bot вече може да ходи много бавно и да вдига неща (ВИДЕО)