Полицейското управление на Ню Йорк въвежда отново в експлоатация Digidog - четириногия робот, за чието внедряване преди няколко години градът се сблъска с публичното недоволство. Кметът на Ню Йорк Ерик Адамс съобщи новината по време на пресконференция във вторник, като заяви, че използването на Digidog в града може да "спаси животи".

Digidog - известен също като Spot - е дистанционно управляван робот, произведен от Boston Dynamics, вече собственост на Hyundai. Той е проектиран да работи в ситуации, които могат да представляват заплаха за хората, като помага за неща като извършване на инспекции в опасни райони и наблюдение на строителни обекти. Boston Dynamics обаче изтъква и използването му като инструмент за обществена безопасност, което полицията в Ню Йорк е изпробвала в миналото.

През 2020 г. Digidog бе използван за разузнаване по време на ситуация, в която въоръжен мъж се барикадира в сграда, а през 2021 г. отново роботът беше използван по време на нахлуване в жилище, за да разбере какво се случва в дома. След като критиците се обявиха срещу използването на Digidog поради опасения за прекомерната сила в ръцете на закона, полицията на Ню Йорк бързо отмени договора си с Boston Dynamics.

Проектът за надзор на технологиите за наблюдение (STOP) - група, която се застъпва срещу използването на наблюдение на местно и държавно ниво, осъди постъпката на кмета Адамс. "Полицията на Ню Йорк превръща лошата научна фантастика в ужасна полицейска работа", казва в изявление Алберт Фокс Кан, изпълнителен директор на STOP. "Ню Йорк заслужава истинска безопасност, а не имитация на робокоп. Харченето на обществени средства за нахлуване в личния живот на нюйоркчани е опасен полицейски трик."

Градските власти казват, че полицията на Ню Йорк ще придобие две кучета роботи за общо 750 000 долара и че те ще бъдат използвани само при животозастрашаващи ситуации, като например бомбени заплахи.

В допълнение към внедряването на Digidog кметът Адамс и полицията на Ню Йорк обявиха, че пилотно се използват още два, също толкова обезпокоителни вида технологии. Първата е Guardian HX на StarChase - ръчна или монтирана на автомобил пускова установка, която изстрелва GPS маркери за проследяване на автомобили, за да ги проследява по време на преследване. Съществува и K5 ASR - дело на компанията Knightscope, която е описана като "напълно автономен робот за външна охрана". Властите ще използват робота за събиране на разузнавателна информация.

Снимка: Unsplash

Виж още: Експерт твърди, че Алцхаймер всъщност може да не е мозъчно заболяване