За пореден път през последните няколко години Samsung успя да задмине Apple по отношение на тримесечните доставки на смартфони между юли и септември 2023 г., управлявайки глобалния пазар като цяло, въпреки че делът ѝ в общия пазар леко спадна от 22% през третото тримесечие на 2022 г. до 20% в момента.

Така е поне според маркетинговата компания Canalys, въпреки че докладите, съставени от други изследователски фирми за същия период, изглеждат повече или по-малко идентични. Но както обикновено, йерархията се променя коренно, когато се анализират отделните най-продавани модели телефони в света, а не общите обеми на производители като Apple и Samsung.

Именно върху това Counterpoint Research обича да се фокусира и не е изненадващо, че най-популярните iPhone-и на Apple отново са класирани с глава и рамене над своите топ конкуренти Galaxy, както и над всички останали смартфони с Android.

Колкото и да е впечатляващо, че Apple държи първото място с базовия iPhone 14 за второ поредно тримесечие, явно 100 пъти по-впечатляващо е, че технологичният гигант, който стои зад най-продавания смартфон в света, се класира на второ и трето място с други два члена на същото семейство, както и на четвърто място с "древния" iPhone 13.

Не-Pro 6.1-инчовият iPhone 13, разбира се, беше лидер в класацията още през първото, второто и третото тримесечие на 2022 г., преди да падне директно на четвърто място в края на миналата година и да остане на тази позиция оттогава. Това означава, че царуването на iPhone 14 също може да приключи в съвсем близко бъдеще, въпреки че предстои да видим дали iPhone 15 и iPhone 15 Pro Max имат необходимото, за да завладеят света в края на тази година.

iPhone 14 Pro Max успя да изпревари iPhone 14 за короната на Q4 2022, след като се класира в челната десетка между юли и септември миналата година. Донякъде е изненадващо, че iPhone 15, 15 Pro и 15 Pro Max не се намират никъде в йерархията, което сякаш потвърждава докладите от Китай за слабото ранно търсене в сравнение с техните предшественици.

Естествено, семейството на iPhone 15 може да страда и от случая на стабилната популярност на серията iPhone 14, но така или иначе Apple определено има известни основания за притеснение, въпреки че значително доминира в поредната десетка на най-продаваните модели смартфони.

Снимка: Unsplash

Виж още: Генеративният изкуствен интелект може да замени 300 милиона работни места

 

Тагове: