Когато използвате Google или друга търсачка, резултатите се появяват като списък с уебсайтове, а след това вие трябва да намерите необходимата ви информация. Това може да отнеме много време, може би дори няколко часа. Но генеративните инструменти за изкуствен интелект като ChatGPT и Google Bard могат евентуално да съкратят това време до няколко минути.

Въпреки това шумът около това колко силни могат да бъдат инструментите на генеративния изкуствен интелект, беше придружен от доклади и случаи на неточности и откровени лъжи. И сега, когато ChatGPT ще се използва много повече благодарение на официалното си приложение за iPhone, е време да видим колко добре може да се справи с един от най-често задаваните въпроси: "Кой Mac да си купя?". Ще използва ли обширните си познания, за да предостави полезна информация? Ще познава ли разликите между отделните линии и процесори? И най-важното, ще бъде ли точна?

Помага ли генеративният изкуствен интелект за вземане на решение за покупка?

В момента на ChatGPT не може да се разчита да даде конкретна препоръка поради набора от данни. Освен това той е склонен да греши, но да представя дезинформацията като факти. Това не беше неочаквано - ChatGPT е откровена за своите ограничения и буквално има раздел "Ограничения" на сайта си.

Потребителят може да поеме инициативата и да екстраполира или коригира препоръките на ChatGPT, но това изисква познаване не само на текущата гама Mac на Apple, но и на продуктовите цикли и графиците за пускане на пазара на Apple, което донякъде отхвърля целта. Това е информация, която феновете, технологичните ентусиасти и професионалистите поглъщат редовно, но не и всички останали.

За да извлечете максимална полза от генеративния изкуствен интелект, трябва да предоставите колкото може повече конкретика за въпроса си. Ако попитате: "Какъв Mac да си купя?", ще получите общ отговор. Изготвянето на запитване, което включва вашите навици, работна ситуация, бюджет, среда и други, позволява на ИИ да ви даде по-добър отговор. Но дори и да го направите, ще установите, че все още можете да получите неподходящи препоръки.

Това в общи линии обобщава възможностите на този етап на генеративния ИИ като инструмент за пазаруване.

ChatGPT не взаимодейства с последващите запитвания, но често предоставя пълни или почти пълни отговори, които насочват потребителя. Например, когато някой ви попита какъв Mac да си купи, първият ви отговор е последващ въпрос - обикновено: Каква работа вършите? ChatGPT по принцип прави това под формата на изявление, за да помогне на купувача да вземе правилното решение. Също така нищо не ви пречи да зададете последващ въпрос.

В крайна сметка финалната препоръка на ChatGPT беше Mac Pro. Но за сметка на това в препоръките за лаптопи на ChatGPT видимо липсва споменаване на нов MacBook - вместо това се препоръчват по-стари модели M1. ChatGPT отбелязва, че има "ограничени познания за света и събитията след 2021 г.", което може да обясни защо не се споменават MacBook Air M2 (пуснат на пазара през юни 2022 г.) или Mac Studio (пуснат на пазара през март 2022 г.).

В отговора на ChatGPT липсва и Mac mini. Mac mini M1 е пуснат през 2020 г. и е спрян през 2022 г. с пускането на актуализацията M2 (заедно с пускането на Mac mini M2 Pro), така че ChatGPT би трябвало да препоръча поне един от моделите. Това е доста голям пропуск, тъй като това е най-достъпният Mac на Apple.

С други думи, по-добре е да попитате приятел или специалист.

Снимка: Unsplash

Виж още: Суперчипът М3 Pro на Apple идва с 12 ядра и 36 GB памет