Журналистът Марк Гърман от Bloomberg заяви, че M3 Pro ще предложи значително по-висока производителност в сравнение с предшествениците си с 12-ядрен процесор и 18-ядрен графичен процесор. Тъй като Apple продължава да разширява границите на своите възможности за чипове, M3 Pro е готов да предефинира мощността и ефективността на Mac устройствата.

Очаква се чипсетът M3 Pro да използва 3nm технологичен процес на TSMC, което представлява значителен скок спрямо предишната 5nm технология. 12-ядреният процесор и 18-ядреният графичен процесор на M3 Pro показват значително увеличение на изчислителната мощност спрямо предшествениците му M1 Pro и M2 Pro. Също така M3 Pro ще се отличава с балансиран подход с шест високопроизводителни и шест енергоефективни ядра.

Един забележителен аспект на M3 Pro е очакваната конфигурация с до 36 GB RAM, което е значително увеличение спрямо базовите 16 GB, налични в M2 Pro.

Ето кратка хронология на серията чипове:

M1 Pro (пуснат на пазара през октомври 2021 г.):

Осем процесорни ядра (шест високопроизводителни ядра/две енергоефективни ядра)
14 графични ядра
32 GB памет

M2 Pro (януари 2023 г.):

10 процесорни ядра (шест високопроизводителни ядра/четири енергоефективни ядра)
16 графични ядра
32 GB памет

M3 Pro (в процес на тестване):

12 процесорни ядра (шест високопроизводителни ядра/шест енергоефективни ядра)
18 графични ядра
36 GB памет

Въпреки че Apple все още не е направила официално съобщение, очаква се чипът M3 да бъде пуснат на пазара преди M3 Pro. Гърман предполага, че първите Mac компютри с чип M3 вероятно ще се появят към края на годината или в началото на следващата година.

Снимка: Unsplash

Виж още: iPhone с MicroLED дисплей е в плановете на Apple

 

Тагове: