Флагманите с Android често привличат цялото ни внимание, но трябва да признаем, че средният клас е също толкова важен за екосистемата на смартфоните. Обикновено виждаме Qualcomm и MediaTek да се надпреварват в предлагането на SoC, които имат за цел да осигурят балансирано изживяване на потребителите с бюджет, по-нисък от този на флагмана. Линията SoC на Qualcomm включва серията Snapdragon 7, която се опитва да се погрижи за този пазарен сегмент, и компанията може би е на път да пусне най-новия си SoC под формата на Snapdragon 7 Gen 3.

От профила Digital Chat Station изтекоха спецификациите на предстоящия Snapdragon 7 Gen 3 с номер на модела SM7550.

Според тях Snapdragon 7 Gen 3 в момента се тества. Твърди се, че той ще бъде произведен по 4nm процес на TSMC. Твърди се, че конфигурацията на SoC се състои от едно основно ядро с тактова честота 2.63 GHz, три производителни ядра с тактова честота 2.4 GHz (за които се твърди, че са Cortex-A715) и четири ефективни ядра с тактова честота 1.8 GHz. Очаква се също така да бъде снабден с графичен процесор Adreno 720.

Ако това изтичане на информация се окаже вярно, Snapdragon 7 Gen 3 любопитно ще се вмъкне между Snapdragon 7s Gen 2 и Snapdragon 7 Plus Gen 2, а няма да бъде пълен ъпгрейд на 7 Plus Gen 2. Ето как може да изглежда линията след пускането на пазара:


Източникът Йогеш Бър обаче е оптимист за Snapdragon 7 Gen 3. Той споменава, че първите телефони с този SoC се очаква да бъдат от подмарката Redmi на Xiaomi и се очаква да бъдат пуснати през първото тримесечие на 2024 г. Не е известно дали телефонът ще бъде пуснат на световния или на китайския пазар.

Серията Snapdragon 7 не намира толкова желаещи да я внедрят, колкото серията Snapdragon 8 главно поради цената си. Цените на Qualcomm карат предложенията на MediaTek да изглеждат изгодни, особено за средния клас, където потребителите са склонни да се съгласят с някои аспекти на телефоните. Ето защо не видяхме много варианти при серията 7, тъй като производителите на оригинално оборудване често или се изкачват нагоре по ценовата стълбица и получават серията Snapdragon 8 за своя телефон, или разглеждат алтернативи от MediaTek за по-ниска цена на материалите.

Предстои да видим как Qualcomm ще позиционира Snapdragon 7 Gen 3 и колко добре ще го приемат потребителите и OEM производителите.

Снимка: Unsplash

Виж още: Геймърският RedMagic 9 Pro ще бъде представен в края на месеца

 

Тагове: