Ранен бенчмарк резултат на AnTuTu показа, че предстоящият чипсет MediaTek Dimensity 9200 ще донесе впечатляващо подобрение на графичната производителност благодарение на преминаването към новия Immortalis-G715 на ARM: първия GPU с възможност за проследяване на лъчи. Сега се появиха няколко резултата от GFXBench, които правят предстоящия чип още по-впечатляващ, тъй като неговите постижения надминават всеки настоящ чипсет.

Това включва най-новия A16 Bionic на Apple, въпреки че сравненията между различни платформи невинаги са точни дори при един и същ бенчмарк. Освен това не знаем какво устройство използва Dimensity 9200, но изглежда, че работи с фърмуер, който все още е в предварителна разработка. Digital Chat Station съобщава, че резултатите от ES 3.1 са преминали от 176 fps до 228 fps с най-новата версия на софтуера (тестът AnTuTu може да е бил проведен със стария софтуер).

Резултатите, публикувани от профила Ice Universe, са първият ни поглед върху представянето на новия чип Immortalis-G715: версия на Mali-G715 с възможност за проследяване на лъчи. Той изглежда много обещаващо, но това не е правилният тест за него – тези версии на GFXBench не използват проследяване на лъчи, плюс това са стари версии на OpenGL ES.

Дуото iPhone 14 Pro (с A16) достига около 190 кадъра в секунда при Manhattan 3.1 (1080p) и 243 кадъра в секунда при Manhattan 3.0 (1080p). Устройствата Snapdragon 8 Gen 1 (без плюс) са склонни да получават съответно 167 кадъра в секунда и 187 кадъра в секунда, но повечето настоящи телефони се тестват с по-нови версии на бенчмарка.

Това изтичане също носи повече подробности за хардуера в Dimensity 9200. Графичният процесор е Immortalis-G715 MC11 в сравнение с Mali-G710 MC10 на Dimensity 9000. Що се отнася до процесора (който ще включва Cortex-X3), неговите три клъстера ще бъдат с тактова честота 3.05 GHz, 2.85 GHz и 2.00 GHz, въпреки че не знаем дали това са окончателните честоти; те може да се променят с по-новите версии на фърмуера.

Каквато и да е неговата производителност, Dimensity 9200 няма да има ефект върху екосистемата на Apple, тъй като гигантът никога повече няма да използва чип, който не е нeгов. Но един бърз чип на правилната цена може да направи екосистемата на Android по-конкурентна (Dimensity 9000 е бърз, но не толкова често срещан, колкото Snapdragon 8 Gen 1).

MediaTek изпрати покани за събитие на 8 ноември, което обещава да разкрие флагманската платформа от ново поколение. Това означава, че MediaTek иска да победи Qualcomm с една седмица в новите анонси.

Снимка: Unsplash

Виж още: Тестът на MediaTek Dimensity 9200 в AnTuTu обещава драматичен скок напред за мобилните чипове