Незадоволяваща се само с ускоряването на графичната производителност с AI чрез различните DLSS технологии и при проектирането на самите GPU, Nvidia сега използва AI за подобряване на графичните драйвери и допълнително повишаване на производителността с до 30%. Поне това гласи последният слух.

Според производителя на инструменти за анализ на времето на кадрите CapFrameX, Nvidia работи върху графични драйвери, подобрени с AI. Обсъжда се повишаване на производителността с до 30%, като средната производителност се възползва от по-скромните 10%.

CapFrameX смята, че можем да видим новия драйвер, подобрен с AI през първото тримесечие на тази година. Ако твърдението е точно, няма да чакате дълго.

Разбира се, самата представа какво представлява изкуствен интелект в този случай, е спорна. Действителна техника за машинно обучение? Наистина добър алгоритъм? В крайна сметка няма общоприет стандарт или дефиниция. Трудно е да се каже къде точно в тази поредица попада някоя от подобрените с AI технологии на Nvidia. Изкушението да направите всяка нова функция да изглежда още по-фантастична чрез прилагане на етикета AI трябва да е силно за маркетинга.

Но това, което ще има най-голямо значение, е повишаването на производителността. Ако Nvidia пусне драйвер в кратки срокове, който повишава производителността с необичайно голяма стойност, това само по себе си ще бъде полезно, независимо дали е характеризирано като подсилване с изкуствен интелект и каквато и дефиниция да се използва за това твърдение.

Освен това няма абсолютно никакво съмнение, че Nvidia предостави някои обективно въздействащи технологии под флага на AI през последните години. DLSS платформата, включително най-новата технология за генериране на кадри, се оказа буквално променяща графичния бизнес, така че може би подобрените с AI графични драйвери наистина ще бъдат следващото голямо нещо на Nvidia. RTX 4090, работеща с 30% по-бързо, би била велика гледка, това е сигурно.

За протокола, не е ясно кои графични процесори могат да се възползват от тези нови драйвери, ако те наистина идват. Логично е, че подходът за машинно обучение за изграждане на драйвери може да се приложи както за по-стари графични процесори, така и за най-новите карти на Nvidia. Но тогава Nvidia може също да избере да направи технологията ексклузивна за новата серия RTX 40 в опит да увеличи още повече нейната привлекателност и да стимулира продажбите.

Снимка: Unsplash

Виж още: Nvidia стартира CES 2023 с картите RTX 40XX за лаптопи