Бе представена първата дървена суперкола в света Splinter. Тя е по-бърза от Porsche или Lamborghini. 8-цилиндровият двигател на спортното возило (чието име значи треска, подпалка - бел. ред.) е с мощност 700 конски сили и работен обем на агрегата е 4.6 литра.

А с изумителната си максимална скорост от 384 км/час, оставя дори новото Lamborghini Revanton далеч зад себе си. Цялата кола, която е изработена от комбинация от кленова дървесина, шперплат и MDF, тежи едва 1134 килограма, с около 240 килограма по-малко от най-лекото Porsche.

Двуместният автомобил е с 6-скоростна механична скоростна кутия и може да ускори от 0 до 100 км/час за около 3 секунди. Дизайнерът Джо Хармън от Северна Каролина, чието дело е колата, заявява: Дървесината е изумителен материал за работа.

Съотношението между неговата сила и маса е по-добро, отколкото при алуминия или стоманата, а гъвкавостта му позволява използването на различни конструкционни техники, коментира Хърман, цитиран от електронното издание на вестник Дейли мейл. Според него това е суперкола, която разрушава границите и доказва потенциала на дървото като материал.

Шасито на 4.5-метровата кола е облицовано с ламинирано дърво, а дървените джанти са предназначени за 20-цолови гуми. Окачването е изпълнено от ламинирани амортисьори, направени от портокалово дърво. Суперколата ще може да се види на пазара още тази година. Компанията Joe Harmon Design все още не е решила каква ще бъде цената й.

Тагове: