Ferrari е бърз автомобил. Освен престижът от марката и самочувствието, което придобива собственикът, наистина червените коли са символ на скорост. Но как ли ще се почувствате, ако докато си карате по магистралата покрай вас профучи "електричка" и дори не ви остави да и дишате прахта, защото по платното няма прах, а пък и колата не гори бензин.

X1 е прототип, кола с електрически двигател, която изглежда като кръстоска между обикновен карт и състезателна кола от Indy-500. Това обаче, което наистина привлича вниманието е, че на състезание за драгстери от четвърт миля (400 м), X1 може да бие всяко едно Ferrari, което не е с възможно най-мощния двигател на компанията.

Благодарение на 3-фазовия мотор колата може да се изстреля от 0 до 100 километра в час само за 3.07 секунди, на което биха завидели много спортни автомобили. Освен това няма съединител, защото няма скорости. С постоянно ускорение след натискане на педала спокойно достигате от 0 до 180 километра, а литиево-полимерната батерия стига за изминаването на 160 километра.

Болидът има впечатляващи спортни характеристики за електромобил, но както повечето прототипи едва ли ще я видим в масово производство. Въпреки това, производителите смятат, че когато тя достигне до такава степен ще е много по-добра. И все пак, ако искате да притежавате такова нещо, ще трябва да заплатите 200 хиляди долара.

Тагове: