През 2021 г. Meta ограничи възможността възрастни потребители в Instagram да изпращат съобщения на потребители под 18 години, които не са в списъка им с приятели. Сега компанията разширява това правило, за да предпази тийнейджърите от потенциално нежелан контакт. Потребителите под 16 години - или под 18 години, в зависимост от държавата, в която живеят - вече не могат да получават лични съобщения от "непознати", дори ако те са всъщност други тийнейджъри. 
Тази нова мярка за безопасност важи както за Instagram, така и за Messenger. По-специално за Messenger младите потребители ще могат да получават съобщения само от приятелите си от Facebook или от хората в контактите на телефона си. Тъй като тази настройка е активирана по подразбиране, тийнейджърите, които имат акаунти под родителски надзор, ще трябва да получат одобрение от своя настойник за всякакви промени в нея. Разбира се, настройката ще трябва да зависи от декларираната възраст на потребителя. 


"Искаме тийнейджърите да имат безопасни и подходящи за възрастта им преживявания в нашите приложения", се казва в съобщението на Meta. По-рано този месец Meta обяви, че ще започне да крие от тийнейджърите в Instagram и Facebook съдържание, свързано със самонараняване, графично насилие, хранителни разстройства и други специални теми. Ако даден потребител е под 16 години, той няма да вижда публикации с тези теми в своите Feeds и Stories, дори ако те са споделени от акаунти, които той следва. Наскоро беше въведена и функция за внимателност, която ще изпраща "нощни подтици" на тийнейджъри под 18 години да затворят приложението и да си легнат, ако са скролирали повече от 10 минути. 
Meta направи тези промени, след като беше засегната от съдебни дела и оплаквания, свързани с начина, по който защитава по-младата си потребителска база. В незаверен съдебен иск, подаден срещу компанията от 33 държави, тя е обвинена, че активно се насочва към деца под 13 години, за да използват нейните приложения и уебсайтове, и че продължава да събира техните данни, дори след като вече е наясно с възрастта им. Доклад на Wall Street Journal също така обвинява Instagram, че предоставя "рискови кадри на деца, както и откровено сексуални видеоклипове на възрастни" на акаунти, които следват тийнейджъри инфлуенсъри. През декември 2023 г. щатът Ню Мексико съди Meta, като твърди, че алгоритмите на Facebook и Instagram препоръчват сексуално съдържание на непълнолетни. А само този месец The Wall Street Journal съобщи за нередактирани вътрешни презентации на Meta, свързани с това дело. Очевидно 100 000 потребители деца са били тормозени ежедневно във Facebook и Instagram въз основа на оценките на служителите, което подчертава необходимостта от по-строги мерки в платформите ѝ. 

Снимки: Unsplash

Виж още: Microsoft иска да захранва сървърите си с ядрени реактори