Дори и най-големите критици не могат да отрекат факта, че собствениците на iPhone обикновено са лоялни. Някои дори разчитат на термин за това, наричайки го равностойност на непоклатима лоялност към компанията и очарование от затворената градина от услуги на Apple.

Тъй като Apple не лицензира своите операционни системи за други производители, всеки, който иска да използва устройство с iOS, няма друг избор, освен да си купи такова излязло под контрола на Apple. Никоя друга компания не може да произвежда устройства, които да работят с операционните системи на Apple и компанията е доволна от резултатите. Apple привлича потребителите със своя софтуер и услуги, така че те продължават да се връщат за още.

Вече повече от десетилетие собствениците на iPhone нямат голям стимул да го сменят. Въпреки че първоначално имаше много съперници, Android в крайна сметка се превърна в най-добрия от останалите, тъй като Windows Phone и BlackBerry загинаха. Дори когато на пазара се появиха по-способни и добре направени телефони с Android, софтуерът продължаваше да задържа собствениците на iPhone. Тези физически характеристики не бяха достатъчен стимул за много собственици на iPhone да се замислят дали да не изоставят любимите си услуги на Apple като iMessages и FaceTime.

Този мисловен процес се е вкоренил в тях дотолкова, че Apple вече не се фокусира върху извършването на значителни промени в дизайна на своите iPhone-и. Въпреки това през последните няколко години вятърът на промяната започна да се разраства. След като Samsung първи пусна сгъваем телефон през 2019 г. и значително подобри предложенията си през следващите години, мнозина обърнаха внимание на това.

За пръв път от години, може би повече от десетилетие, много собственици на iPhone се почувстваха поне принудени да разгледат телефон, който не е произведен от Apple. Galaxy Z Fold и Galaxy Z Flip са наистина революционни устройства и станаха търсени въз основа на достойнствата на техния хардуер и инженерно майсторство - атрибути, върху които Apple сякаш имаше монопол. Тези телефони изглеждат и се усещат много по-добре дори от най-модерните iPhone-и и Apple все още няма отговор за тях.

Разбира се, ултралоялните привърженици се подиграват на сгъваемите устройства, като ги обявяват за безполезни и че не могат да се сравняват с iPhone. Те се оправдават с всички възможни аргументи, за да обяснят защо този футуристичен форм-фактор е мода, която ще отмине, въпреки че това не би могло да бъде по-далеч от истината. Това е нещо като да твърдиш, че електрическите автомобили не са толкова добри, колкото обикновените, но въпреки това да си купиш Tesla, тъй като те се смятат за готини.

Може би те смятат, че да разгласяват наистина страхотните неща за сгъваемите телефони на Samsung е същото като да предадат любимите си iPhone-и. Това е разбираемо до известна степен - все пак става въпрос за връзка, която се е развивала в продължение на десетилетие, и е трудно да се примириш с идеята, че има нещо по-добро.

Съществува известен негласен престиж, който лоялните потребители изпитват, когато не просто използват, а се вижда, че използват iPhone. Това почти се превръща в част от личността им, в част от това, което са, че хората около тях познават човека, който използва само продукти на Apple. Вероятно това е една от причините, поради които те тайно се страхуват от сгъваемите телефони на Samsung.

Те разбират предимствата на форм-фактора и очевидните ползи от притежаването на такова устройство. Въпреки това те просто не могат да видят, че губят статута си на потребители на Apple. Затова е по-лесно да се избере лесният начин и да се заклеймят сгъваемите устройства като безполезни, въпреки че самата Apple изглежда работи по тях и в крайна сметка може да пусне сгъваеми iPhone-и в бъдеще.

Снимка: Unsplash

Виж още: Предполагаемите спецификации на Galaxy Z Flip5 сочат към по-голям дисплей и нов чипсет