Повечето технологии за смартфони напредват с бързи темпове – чипсети, дисплеи, камери и т.н. На практика всичко с изключение на капацитета на батерията, който се увеличава със скоростта на охлюв. Honor смята, че е намерила решение – първата в индустрията силициево-въглеродна батерия.

Производителят обещава 12.8% по-висока енергийна плътност в сравнение с настоящите литиеви батерии, които използват графит за един от електродите (анода). Казано по-конкретно, Honor Magic5 Pro има стандартна батерия от 5100 mAh. Ако вместо това използваше силициево-въглеродна батерия, тя щеше да има капацитет от 5450 mAh.

Главният изпълнителен директор Джордж Джао беше кратък при представянето си на сцената, но все пак показа няколко диаграми, които предлагат бързо обяснение защо новата батерия е по-добра. В стандартната литиева батерия не остава много, след като напрежението ѝ падне до 3.5 волта – това е мястото, където силициевият въглерод блести, тъй като има 240% повече оставащ капацитет при 3.5 V от стандартната батерия, което води до общите 12.8% подобрение.

Интересното е, че Magic5 Pro в Китай е посочен като имащ 5450 mAh батерия – изглежда, че новата технология за батерии вече е реалност, а не просто нещо, тествано в лабораторията. Международният модел обаче стартира със стандартна батерия от 5100 mAh, така че остава да разберем от Honor дали устройствата в Китай наистина разполагат със силициево-въглеродни батерии. Ако не той, то със сигурност следващ модел на компанията вече може да предложи технологията и на други пазари.

Снимка: Honor

Виж още: Galaxy Z Fold 4 най-сетне ще има конкуренция на MWC