Не беше толкова отдавна, когато BlackBerry беше най-популярното име при мобилните телефони. Преди малко повече от 10 години компанията владееше над 40% от пазара в САЩ и имаше 20% дял от световния пазар. Това вече не е така, тъй като иновациите в лицето на развиващите се платформи Android и iOS не намериха точното си място при BlackBerry.

Драматичната история на компанията вече е предвидена да бъде обект на новия филм с кратко и ясно заглавие: BlackBerry. Според Variety, филмът ще очертае възхода на компанията в началото на 2000-те и нейният провал в средата на 2010-те. Продукцията вече приключи снимките в Канада - родната страна на бранда - и въпреки че все още нямаме точна премиерна дата, вече очакваме задължителната доза слухове.

Водещите звезди са двама актьори, известни с комедийните си роли, така че може продукцията би клони повече към този жанр. Първият е добре познатия ни Глен Хауъртън от „Винаги е слънчево във Филаделфия“, а другият е Джей Барушел, когото може би си спомняте от комедийни филми като „Това е краят“. Очаква се двамата да играят съоснователите на компанията, Майк Лазаридис и Джим Балсили, но това все още не е потвърдено.

Историята на BlackBerry е завладяваща история за компания, която се издига стремглаво за кратък период от време скоро след основаването ѝ като Research In Motion през 1999 г. Историята продължава да бъде интересна и днес, тъй като марката телефони на BlackBerry е лицензирана за производство на телефони от други производители. TCL произвежда телефони с името BlackBerry до 2020 г., преди OnwardMobility да поеме титлата, въпреки че компанията не предложи каквито и да е модели, преди да потвърди, че няма да продължи с брандирането.

Първоначално очаквахме да видим първия BlackBerry 5G телефон до края на миналата година, но в началото на 2022 г. OnwardMobility потвърди, че няма да представя нов телефон. В момента не е ясно какво предстои за марката BlackBerry и е много вероятно филмът да е последният звезден миг на този така добре познат бранд.

Снимка: Unsplash

Виж още: Създайте ваш собствен iPhone с този интерактивен сайт