iOS 17 и iPadOS 17 включват нова функция "Разстояние до екрана", която може да те предупреди, когато държиш iPhone или iPad твърде близо до очите си за продължителен период от време. Apple казва, че функцията за избор е създадена, за да помогне за намаляване на риска от късогледство при децата чрез насърчаване на здравословни навици за гледане и може да помогне за намаляване на напрежението в очите като цяло.

Функцията Screen Distance може да се включи в приложението Settings (Настройки) в раздел Screen Time (Време за гледане на екрана) -> Screen Distance (Разстояние до екрана) и е налична във всички модели iPhone и iPad Pro с Face ID. Функцията използва същата TrueDepth камера, която захранва Face ID, за да измерва разстоянието между екрана и очите ви, а предупреждение на цял екран подканва потребителите да отдалечат устройството си, след като го държат по-близо от 12 инча до очите си за продължителен период от време.

Когато функцията е активирана, при необходимост потребителите ще получават предупреждение "iPhone е твърде близо". След като iPhone бъде преместен на безопасно разстояние, на екрана ще се появи отметка и потребителите могат да докоснат бутона "Продължи", за да продължат.

iOS 17 и iPadOS 17 ще бъдат пуснати на пазара по-късно тази година и в момента са налични в бета-версия за потребители с акаунт за разработчици в Apple. Устройствата, съвместими с функцията Screen Distance, включват iPhone XS и по-новите, както и 11-инчовите и 12.9-инчовите модели iPad Pro, пуснати на пазара през 2018 г. и по-късно. Функцията може да бъде включена или изключена по всяко време.

Снимка: Unsplash

Виж още: Как да създадете и използвате свои собствени стикери на iOS 17?

 

Тагове: