Google преобърна представите ни за възможностите на гласовите асистенти, като тази вечер демонстрира как Google Assistant може да провежда телефонни разговори с истински хора вместо вас. По време на ежегодната конференция I/O 2018 интернет гигантът демонстрира възможностите на своя софтуер и изкуствен интелект да провежда естествени диалози с реални личности. Технологията се нарича Google Duplex и вече се тества в реални условия.

Естествени разговори

На сцената на I/O 2018 Google Assistant първо се обади на фризьорски салон, за да уговори час за подстригване. Асистентът не зацикли при липсата на свободно време в желания час, а се договори за малко по-ранен, който да е удобен за потребителя. Във втория демонстриран пример, разговорът е с ресторант, а целта е да се направи резервация за вечеря след една седмица за четирима души. Отново Google Assistant се изправя пред различни предизвикателства. Например ресторантът не прави резервации за под петима гости. В двата случая технологията на Google се справи блестящо, като се адаптира към променящия се контекст, а самият диалог преминава под формата на плавен и естествен разговор.

Трудно можете да различите, че всъщност разговаряте с машина. Главният изпълнителен директор на Google Сундар Пичай обяви, че технологията  все още се разработва и се подобрява непрекъснато, за да може да се достигне до най-доброто потребителско изживяване, както за крайните клиенти, така и за бизнеса. С други думи – не е далеч времето, когато машини ще си говорят с машини, а ние само с устройствата. Но не напълно! В специален блог пост от Google уточняват, че в момента технологията Duplex е специализирана само в определени дейности. Като например да прави определени договорки. В тези случаи тя ще използва максимално капацитета си за провеждането на истински разговори и да се адаптира към различните променливи, които могат да изскочат.

В основата е AI

Зад тези невероятни възможности всъщност се крие големият пробив, който Google осъществява в разработката на изкуствения интелект и тяхната програма за задълбочено самоообучение Deep Mind. Софтуерните алгоритми успяват максимално да разбият човешката реч, така че изреченото от гласовия асистент да звучи като нея. Включително силата, паузите и тембъра. Заедно с професионални озвучители, компанията добавя шест нови гласа, от които да изберете за Google Assistant. Самият асистент може да води доста по-естествени разговори (без Duplex технологията). Като за начало вече няма да се налага при всеки въпрос да започвате с Hey Google. Това ще става само при началото на разговора ви със софтуера, като след това той ще може да поеме различни задачи и дейности.

И Джон Леджънд за нов глас

Освен подобренията в изкуствения интелект на Assistant, Google представи и една чисто козметична новост. Асистентът ще разполага с шест нови гласа, единият от които е на музиканта Джон Леджънд. Ъпдейтът с неговия глас ще се появи през септември.