Изкуственият интелект си проправя път в сферата на мобилните технологии, като почти всички се впускат в разработването на изкуствен интелект. Google е водеща компания със своите най-нови модели Pixel 8 и Pixel 8 Pro, които са силно наситени с функции за изкуствен интелект. Samsung, подготвяйки се за предстоящата серия Galaxy S24, също влезе в новините със своя нов модел с изкуствен интелект - Gauss.

Дори Apple се присъединява към тенденцията, като работи по интегрирането на генеративен ИИ в своята серия iPhone 16. Докато функциите на ИИ в устройствата все още са в процес на разработка, приложенията, управлявани от ИИ, са в играта от известно време и Google изглежда иска да инвестира в тази област.

Според Ройтерс Google обсъжда възможността да вложи стотици милиони долари в Character.AI - бързоразвиващ се стартъп за чатботове с изкуствен интелект. Този ход идва, тъй като Character.AI търси капитал за обучение на модели и задоволяване на нарастващото търсене от страна на потребителите.

Потенциалната инвестиция, вероятно структурирана под формата на конвертируеми облигации, ще затвърди допълнително съществуващото партньорство между Character.AI и Google. Понастоящем стартъпът използва облачните услуги на Google и процесорите Tensor Processing Units (TPU) за обучение на модели.

Компанията Character.AI, основана от бившите служители на Google Ноам Шазер и Даниел Де Фрейтас, предлага на потребителите възможността да разговарят с виртуални версии на известни личности като Кристиано Роналдо или технологични магнати като Илон Мъск и Бил Гейтс. Потребителите могат също така да създават свои собствени чатботове и асистенти с изкуствен интелект. Въпреки че услугата е безплатна за ползване, тя предлага абонаментен модел, който таксува 9.99 долара на месец за потребителите, които искат да прескочат виртуалната опашка за достъп до чатбот.

Чатботовете, предоставяни от Character.AI, се отличават с различни роли и тонове, като привличат значителна потребителска база на възраст от 18 до 24 години, съставляваща около 60% от трафика на уебсайта. Това демографско позициониране помага на компанията да се отличи като по-забавен и персонализиран спътник с изкуствен интелект в сравнение с конкуренти като ChatGPT на OpenAI и Bard на Google. Стартъпът твърди, че е събрал 100 милиона месечни посещения на уебсайта си през първите шест месеца след стартирането му.

Character.AI също така предизвика интерес в света на приложенията, като получи номинация сред 10-те най-добри приложения на годината в класацията "Избор на потребителите на Google Play". Гласуването продължава до 14 ноември, така че ако искате, все още имате време да гласувате за любимото си приложение или игра в Google Play.

Снимка: Unsplash

Виж още: AI на Google може да се изплъзне от контрол с катастрофални последици