Когато днес мислим за телефони с Android, не е задължително първата ни асоциация да са устройства със стоков немодифициран Android. Вместо това се насочваме към модели, които имат достъп до голямо разнообразие от приложения и игри на трети страни. Най-често за това ни е необходим магазинът Google Play Store, който се превърна в съществена част от преживяването с Android, но изглежда дори Google не е очаквал, че той ще се окаже такъв в първите дни на Android.

Още през 2008 г., когато Google Play Store беше известен като Android Market, тогавашният ръководител на екосистемата за разработчици Ерик Чу споменава във вътрешен документ с често задавани въпроси, че "Google няма да управлява Android Market като център за печалба" и че Google "ще събира малка такса, за да покрие разходите за обработка и фактуриране". В крайна сметка Google задържа 5% като дял от приходите, докато 25% отиват при операторите и 30% при разработчиците.

Това стана ясно по време на съдебното дело Epic Games срещу Alphabet, което се води в момента, както съобщава The Verge.

Ситуацията очевидно се е променила през десетилетието, а съдебното дело извади наяве и по-нови данни. През 2020 г. Google Play е имала 65% оперативен марж, което е довело до огромната оперативна печалба от 4.4 млрд. долара през първото полугодие на 2020 г. Тази цифра е с 33% по-висока в сравнение с първото полугодие на 2019 г., което показва бърз растеж.

Дори за ентусиасти, който ползват подобни устройства още от ранните времена на версии като Android Froyo, скромното начало на Android все още ни изненадва, тъй като сме свикнали да виждаме Android да се наслаждава на всички свои скорошни големи успехи. Фактът, че Google първоначално не е възнамерявал да печели пари от Android Market, показва как дори компанията е подценила потенциала на Android (и Android Market/Google Play Store) да се превърне в гиганта на операционните системи, който е днес.

Кой би си помислил през 2008 г., че пазарът на смартфони ще се превърне в дуопол между Android и iOS? Със сигурност не повечето обикновени потребители, а вероятно дори и тези, които работят по тези продукти.

Снимка: Unsplash

Виж още: Този малуер вече е свален над 600 милиона пъти от Google Play Store