Серията RTX 50 на Nvidia може да се окаже първият масов GPU, базиран на MCM, от компанията - ако се вярва на последните доклади. Не само това, но архитектурата на Blackwell може като нищо да донесе най-големия скок в производителността в историята на компанията. Nvidia наскоро потвърди, че архитектурата на графичния процесор Blackwell ще бъде пусната през 2024 г. Тъй като това са много ранни известия, тази публикация е до голяма степен слух, така че оставете място за скептицизъм.

Архитектурата Blackwell беше планирана да бъде наследник на архитектурата Hopper и това, че изтичането на информация използва Blackwell и RTX 50 взаимозаменяемо, може да означава няколко неща. Паралелното издание на Hopper в потребителския сегмент (RTX 40) имаше кодовото име Ada Lovelace, така че е възможно Blackwell също да получи своя потребителски аналог. Като алтернатива е възможно Blackwell всъщност да е потребителското кодово име (въпреки че това е по-малко вероятно) и версията за центрове за данни ще получи ново име. Предишни доклади показват, че графичните процесори на Blackwell ще бъдат произведени по 3nm процес на TSMC.

Слухът идва от RedGamingTech, като те са получили нова информация относно архитектурата. Според нея Blackwell ще разполага с изцяло нова SM структура. Като се има предвид, че основната микроархитектура преминава към MCM дизайн с Blackwell, това не е изненадващо. Освен това Blackwell ще използва хиперскоростна шина, която ще свързва различните SM и чипове. Ускорителят за премахване на шума също ще бъде част от технологията за проследяване на лъчи (съвременните настройки за проследяване всъщност не проследяват пълната последователност; те го правят частично, а шумозаглушителят се справя с останалото), което трябва да доведе до значително подобрена RT производителност.

Изглежда, че все още няма информация за спецификациите, въпреки че източникът отбелязва, че се разглеждат различни графични процесори Blackwell и голяма част от групирането ще зависи от това как се представят текущите RDNA 3 и бъдещите RDNA4 предложения на AMD. И накрая RGT ни оставя със следното заключение: „Това е най-големият скок на производителността в историята на Nvidia“.

Nvidia Hopper беше най-бързият 4nm графичен процесор в света при стартирането и първият в света с HBM3 памет. Той включваше по-високи спецификации дори от NVIDIA RTX 4090 (която съдържа 16 384 CUDA ядра) при нетен общ брой от 18 432 CUDA ядра. Blackwell ще осигури значително подобрение на поколенията спрямо Hopper (както винаги е бил случаят с новото поколение). Четири Nvidia Blackwell GPU вече бяха потвърдени в предишно изтичане на информация.

Архитектурата на NVIDIA Blackwell се основава на Дейвид Блекуел, който е американски статистик и математик със значителен принос в теорията на игрите, теорията на вероятностите, теорията на информацията и статистиката.

Снимка: Unsplash

Виж още: Новото поколение технологии на Nvidia е в сърцето на следващата вълна суперкомпютри

 

Тагове: