Китайската фирма за изкуствен интелект HKUST Xunfei твърди, че Huawei разполага с графични процесори за изкуствен интелект, които са равностойни на A100 на NVIDIA и ще имат LLM, който се конкурира с GPT-4.

По време на Форума на китайските предприемачи 2023 Лиу Цинфън, основател на HKUST Xunfei (китайска фирма за изкуствен интелект), разкри, че работи с Huawei за ускоряване на изкуствения интелект.

Лиу твърди, че те работят с други китайски доставчици на решения за изкуствен интелект. Заедно с тях Huawei вече е разработила графичен процесор, чиито възможности за работа с изкуствен интелект са на нивото на графичния процесор A100 на NVIDIA. За този графичен процесор не са предоставени конкретни цифри или спецификации, но се казва, че хардуерът ще бъде много способен и ще може да изпълнява големи езикови модели като GPT-3 и GPT-4 с много производителност на разположение.

В момента NVIDIA A100 е едва вторият най-добър графичен процесор за изкуствен интелект на пазара, като първото място заема Hopper H100, който се радва на огромно търсене. A100 предлага 624 TOPs за INT8 изчисления, докато H100 предлага 2000 TOPs. Ако твърдението е вярно, тогава е възможно китайският пазар да пренасочи част от търсенето на AI към местни графични процесори, но това предстои да се види. Китай е един от най-големите потребители на графични процесори за изкуствен интелект от NVIDIA, където чиповете се продават с огромни печалби поради невероятно силното търсене.

В допълнение към хардуера се твърди, че до 24 октомври HKUST Xunfei ще представи нов модел с общо предназначение и голям език. Този LLM е предназначен да се конкурира с ChatGPT и ще бъде пуснат на пазара както в китайска, така и в английска версия. Компанията заявява, че не е задължително да бъде на същото ниво като ChatGPT при стартирането, но работи усилено за укрепване на софтуера си за изкуствен интелект. Компанията очаква да сравни своя модел с изкуствен интелект с GPT-4 до първата половина на 2024 г.

Huawei вече обяви партньорство по-рано този месец с iFlytek за разработване на AIO машини за целите на AI. Тези машини отново бяха насочени към сегмента на машините с общо предназначение. Тези компании също така са част от индустриалния алианс China Mobile Metaverse наред с други водещи марки.

Снимка: Unsplash

Виж още: Arm спомена 44 пъти изкуствен интелект в заявление за излизане на борсата