Е, чакането най-накрая приключи. Arm Holdings на SoftBank в крайна сметка подаде заявление за листване на борсата Nasdaq, като иска да получи оценка, която е на изключително високо ниво.

Arm Holdings вече е подала необходимия формуляр F-1 до Комисията по ценните книжа и фондовите борси (SEC) на САЩ, като кандидатства за листване на своите американски депозитарни акции (ADS) на Nasdaq Global Select Market с тиксов символ ARM. Компанията се стреми да получи оценка между 60 и 80 млрд. долара, като иска да набере между 8 и 10 млрд. долара в брой. Като се има предвид предварителният характер на това подаване, понастоящем няма окончателна представа за цената на IPO-то на компанията и точната оценка.

За годината, приключила на 31 март 2023 г., Arm е реализирала приходи в размер на 2.68 млрд. долара, което представлява незначителен спад спрямо 2.70 млрд. долара, които компанията е спечелила през предходната година. За току-що приключилата година компанията е реализирала нетна печалба от дейността в размер на 524 млн.

Според сегашната заявка Arm се насочва към общ адресируем пазар (TAM) от 202.5 млрд. долара. За опресняване на информацията - Arm Holdings, собственост на SoftBank и базирана в Обединеното кралство, проектира силициеви чипове и лицензира набори от инструкции, които управляват начина, по който чиповете комуникират. Интелектуалната собственост на компанията, включително нейната архитектура с редуциран набор от инструкции (RISC), се използва от компании като Apple, Qualcomm, Samsung и Huawei за техните чипове за смартфони, което осигурява пазарно покритие от около 90%. Интересно е, че компанията се е постарала да включи в проспекта си актуалната дума на пазара - изкуствен интелект - със следните думи:

"Ние сме водещи в интегрирането на възможностите на AI и машинно обучение във всички устройства чрез нашата силно мащабируема архитектура. Всички съвременни смартфони са способни на AI и ML по силата на своите Arm процесори, а ние все по-често работим с компании от други пазари, като например потребителска електроника и автомобилостроене, за внедряване на решения, базирани на AI. За пазарите на мрежи, облаци и центрове за данни продължаваме да добавяме специфични за AI функции към нашите процесори, за да осигурим водеща на пазара производителност".

Arm споменава думата AI 44 пъти в днешния си документ.

За тези, които може би не са наясно, SoftBank закупи ARM за 32 млрд. долара през 2016 г. NVIDIA трябваше да придобие ARM на стойност 40 млрд. долара, но беше принудена да се откаже от сделката миналата година, след като се сблъска със строга съпротива от страна на регулаторните органи по света, свързана с притеснения от състоянието на конкуренцията в този пазарен сегмент.

Снимка: Unsplash

Виж още: Създадоха хуманоиден робот, който може да пилотира самолет