Новините изобилстват от случаи на забавени или отложени полети, фотографии с купчина изгубени багажи и оплаквания на хиляди пътници. Съвсем очаквано всички си задаваме въпроса, какви са причините всичко това да се случва точно сега, а шефът на летище Франкфурт (Германия) реши да ни отговори кратко и ясно: за всичко са виновни черните куфари.  
Позовавайки се на немски медии, Guardian съобщава, че Щефан Шулте, ръководител на летище Франкфурт, е посъветвал пътниците да се опитат да вместят вещите си в позволения ръчен багаж и ако е възможно - да пътуват с „лесни за забелязване“ куфари. Оказва се, че повечето пътници залагат на класически черни куфари, които всъщност са толкова често срещани, че е „трудно да ги различим един от друг“, казва той според Guardian.  

Разбира се, еднакви куфари винаги е имало и ще продължава да има. Фактът, че по време на пандемията летище Франкфурт съкрати 4000 работни места и сега се опитва да навакса с нарасналия брой пътници, изглежда е много по-голям фактор от цвета на чантите, пристигащи за чекиране. Според Ройтерс до този момент са наети едва 1000 допълнителни служители, но се очаква проблемите на летището да продължат в следващите 2 - 3 месеца. По информация на Bild само миналата седмица около 2000 куфара са били блокирани на летище Франкфурт.  
Но проблемът не е локален - цяла Европа следва световната тенденция, при която натовареният трафик по време на летния сезон се сблъсква със закъснения на полети, изгубени чанти и хаос в цялата индустрия, защото броят на пътниците се завръща с все сили към нивата, познати отпреди пандемията. Не е изненада, че всички в бранша се обвиняват едни други - swissinfo.ch съобщава, че Swissport критикува правителствата за тяхната „измислена политическа наука“, която е довела до масови съкращения и сега има критични липси на персонал навсякъде. Подобна е и ситуацията на летище Хийтроу, където авиокомпании като Emirates и Qatar Airways критикуват летищните органи за ограничаването на броя на пътниците, които могат да излитат от съоръжението всеки ден. Лорд Пол Дейтън, председател на летище Хийтроу, отговори, че в рамките на последните две години над половината от наземните оператори в цяла Европа са напуснали индустрията и проблемът не може да бъде разрешен с лекота.  
Но ако ви предстои пътуване - просто си изберете цветен куфар - може и да ви донесе късмет, защото явно ще имате нужда.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Учените смятат, че все повече се разсейваме, докато шофираме