Малко след като обявиха финансовите си резултати за последното тримесечие, Amazon решиха да последват примера на останалите технологични компании и обявиха колко точно служители ще бъдат освободени скоро. Според информацията компанията смята да се раздели с 10 000 заети в отделите за търговия на дребно, човешките ресурси и екипа, отговарящ за устройствата (включително гласовият асистент Alexa).  

За разлика от Meta, където наскоро стана ясно, че уволнените наброяват 11 000, близките по размер съкращения в Amazon се равняват на едва 0.7% от общата работна сила на компанията, защото всъщност в глобален мащаб за нея работят над 1.5 милиона души. Твърди се, че процесът при Amazon ще се извършват на малки вълни, вместо да възпроизвеждат беззаконния хаос на масовите съкращения в Twitter. Но все пак статистиката и реалността често нямат много общо - в крайна сметка 10 000 ще останат без работа точно преди празниците.  
Въпреки че компанията все пак предприема един вид планов подход, Джеф Безос се нарежда в класацията за тактичност на известните шефове над Илон Мъск, но определено под Марк Зукърбърг. Наскоро основателят и изпълнителен председател на Amazon обяви, че след смъртта си ще дари своите милиарди за благотворителност. Наред с това половинката на Безос - Лорън Санчес - сподели в интервю за CNN, че следващата година планира да направи космическо пътешествие на борда на Blue Origin заедно със „страхотна група жени“.  
Така че решението Безос и половинката му да говорят за филантропия и космически пътешествия в момент на масови уволнения в Amazon е, меко казано, странен маркетингов подход.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Amazon загуби 1 трилион долара от пазарната си стойност