Samsung Electronics Co., Ltd. получи общо 71 награди, вкл. три златни отличия, в рамките на Международния форум за дизайн International Forum (iF) Design Award 2022 – престижен конкурс със седалище в Германия. Златните награди са за преносимия проектор The Freestyle, мобилния телефон Galaxy Z Flip3 и безжичната прахосмукачка Bespoke Slim. Тази година Samsung е първенец с най-много награди, като общият брой на кандидатурите бе 11 хил., съответно от 57 държави.

Основан през 1953 г. под името Die Gute Industrieform e.V., днес iF Design Award провежда цялостни проучвания относно конкурентните предимства и въздействието в рамките на девет категории – продукт, опаковка, комуникации, професионална концепция, интериорна архитектура, архитектура, дизайн на услугата, потребителско изживяване, потребителски интерфейс.

„При дизайна е важно да съчетаеш промяната в ценностите с иновациите на технологиите. Ние поемаме ангажимент да предлагаме изживяване, което, от една страна, удовлетворява нуждите на потребителите, а от друга страна, допринася за подобряването на качеството им на живот“, коментира Jinsoo Kim, вицепрезидент, „Корпоративен център – дизайн“, Samsung Electronics.

Три златни награди за продукти, отличени за дизайн с цел потребителско изживяване, подходящо за всеки начин на живот

The Freestyle на практика е портативен „екран“ – проекторът предлага прожекционно поле с диагонал до 254 см в зависимост от средата и повърхността, върху която се ползва (стена, таван, под), като може да се върти на 180 градуса.

Благодарение на малкото си тегло и минималистичния дизайн, The Freestyle е изключително лесно преносим, което позволява потребителят буквално да го носи с една ръка. Може лесно да се ползва в затворени помещения или на открито, например на къмпинг. В зависимост от индивидуалните потребности проекторът може да се ползва като Bluetooth колонка или като амбиантна лампа, която да свети в различни цветове.

 

Galaxy Z Flip3 бе отличен за своя разпознаваем компактен дизайн, който е съчетан с характеристики от най-висок клас и типичното за сгъваемите устройства потребителско изживяване. Благодарение на уникалния форм фактор притежателите на Galaxy Z Flip3 могат да се насладят на предимствата на големия екран, когато телефонът е разтворен, и на компактния дизайн съответно в затворено положение. Дизайнът е оптимизиран чрез големия преден екран, което от друга страна разширява възможностите за визуализация на нотификации и за бързи снимки, дори когато телефонът е затворен.

Прахосмукачката The Bespoke Slim също спечели златна награда – отличието бе дадено заради дизайна, който лесно се вписва в заобикалящото я пространство. Концепцията Bespoke предлага подходящи за индивидуалния стил и предпочитания продукти. При разработката на този продукт тя бе съчетана с мисъл за цялостния процес на почистване – от това, къде държим прахосмукачката в дома си, до отстраняването на отпадъка от уреда.

Колекция от 71 отличия за телевизори, домакински уреди и смартфони – от продуктови награди до признания за оптимизиращ потребителското изживяване дизайн.

Благодарение на изключителния дизайн, признат във всички категории, Samsung Electronics получи 71 награди в рамките на iF Design Award 2022, вкл. за продукти и интерфейс. Така компанията стана първенец по брой награди на тазгодишното издание.

В допълнение към трите златни награди компанията получи още няколко знакови отличия – за продукти от гамата Neo QLED 8K, за Bespoke French Door Refrigerator и за the Galaxy Buds2.

One UI 4, новият интерфейс на смартфоните Galaxy, който позволява на потребителите да адаптират устройствата си към своя индивидуален стил, и концепцията Galaxy Upcycling at Home, благодарение на която е възможно стари Galaxy смартфони да намерят ново приложение и да се превърнат в Home IoT устройства, също получиха отличия за дизайн.

Снимки: Samsung