Миналата година, когато нетното му състояние надхвърляше 300 милиарда долара, Илон Мъск беше коронясан за най-богатия човек в света.

Ако превъртим времето напред с около 11 месеца – включващи „лошо предчувствие“ за икономиката, внезапна, сложна и вероятно опорочена оферта за закупуване на Twitter и нахлуване във външната политика през социалните медии – според Forbes над 100 милиарда долара от тази историческа нетна стойност на практика са изчезнали. Към четвъртък нетното състояние на Мъск е намаляло до около 209.4 милиарда долара, което е намаление с 35 процента спрямо началото на годината.

Не ни разбирайте погрешно: богатството на Мъск все още е толкова невероятно огромно, че дори след загубата на тези 100 милиарда той все още е най-богатият човек в света. Все пак това е огромна сума, особено като се имат предвид хаотичните лични приключения на основателя: тайни бебета със служители, ескалиране на напрежението между САЩ и Русия заради войната в Украйна с анкета в Twitter и др.

Като се има предвид това обаче, може да се твърди, че Мъск никога не би станал това, което е днес, ако не беше дълбоко хаотичното му онлайн присъствие. Неговото използване на Twitter, за да дразни и агитира, без съмнение е допринесло за неговата културна значимост и наред с тази значимост инвеститори и фенове го последваха навсякъде.

Или поне го правеха досега. Тези нови цифри разказват различна история и вероятно имат много общо със сделката за закупуване на Twitter.

„Проблемът за инвеститорите в Tesla е, че Мъск вероятно ще продаде повече акции, за да финансира сделката в Twitter“, казва анализаторът на Wedbush Дан Айвс пред Forbes, „която според нас ще остане една от най-лошите, най-надплатените сделки за сливания и придобивания в история на пазара“.

Но оставяйки драмата настрана, сегашните му компании се сблъскват с повече „нормални“ трудности. Като за начало икономиката вреди на всички, доставките се бавят, а правителствените разследвания около автопилота на Tesla също може да имат нещо общо с тези парични проблеми.

В края на краищата Мъск все още е по-богат от Джеф Безос, така че сме сигурни, че е доволен от това. Във всеки случай малко вероятно е все още най-богатият човек в света да промени противоречивия си начин на живот в скоро време - очевидно не е толкова притеснен как би повлиял той на собствените му спестявания.

Снимка: Unsplash

Виж още: Twitter на Илон Мъск