Qualcomm не преживява точно най-добрата година, отчитайки 52% загуба на нетна печалба на годишна база през третото тримесечие, а днешните новини няма да са от полза за бъдещето на компанията. Възможно е Apple да е готова да премине към собствени модеми през следващите две години, като по този начин намали зависимостта си от чиповете на Qualcomm.

Според анализатора на веригата за доставки и експерт по Apple Минг-Чи Куо, Apple планира да използва собствени 5G модемни чипове до 2025 г. Въз основа на тази времева рамка iPhone 15 и 16 вероятно все още ще имат чипове на Qualcomm, но iPhone 17 може да има собствена технология на Apple.

За никого не е тайна, че Apple имаше планове в крайна сметка да премине към собствени патентовани модеми. Компанията от Купертино придоби по-голямата част от бизнеса със смартфон модеми на Intel още през 2019 г. именно с тази цел. Въпросът обаче е кой iPhone ще бъде първият, който ще разполага с модем на Apple?

По-рано Куо заяви, че iPhone SE 4 ще бъде първият, който ще има 5G модем, разработен от Apple. Това все още може да е така, тъй като се появиха съобщения, че четвъртото поколение SE е било отложено за 2025 г.

Но всичко това зависи от това дали Apple ще преодолее предизвикателствата при разработката си. Смяташе се, че Apple може да направи прехода през 2023 г., но компанията очевидно се е сблъскала с трудности. "Последното ми проучване показва, че разработката на собствения 5G модем за iPhone на Apple може да се е провалила, така че Qualcomm ще остане изключителен доставчик на 5G чипове за новите iPhone-и през втората половина на 2023 г.", каза Куо през юни.

Тъй като няма подробности за собствените модеми на Apple, не е ясно какви ползи за производителността ще бъдат получени от този ход. Не е ясно и с какво хардуерът на Apple ще бъде по-добър от този, който предлага Qualcomm.

Снимка: Unsplash

Виж още: Съмнителен слух загатва за параметрите на камерата на iPhone 15 Pro Max

 

Тагове: