IBM Research е разработил първия си създаван някога чип, базиран изцяло на изкуствен интелект. Той се нарича NorthPole и осигурява до 22 пъти по-висока производителност в сравнение с другите налични в бранша предложения.

С появата на ИИ манията в бизнеса много производители на чипове се насочиха към създаването на собствени решения с единствената цел да надминат изчислителната мощ на сегашните лидери и да отговорят на скока в търсенето на ИИ решения.

Данните на IBM Research наистина звучат много вълнуващо и говорят за това, че NorthPole ще установи нови стандарти в индустрията, в частност поради факта, че компанията има оригинален подход към използването на изкуствен интелект. Според създателите на NorthPole чипът носи огромен оптимизъм за бъдещето, защото комбинира невронна архитектура с изчислителните възможности на самия чип, което на практика го превръща в еквивалент на "човешки мозък". Изцяло дигиталната архитектура го прави много по-бързо и поради това производителността на NorthPole е такава.

Що се отнася до параметрите, NorthPole използва 12nm процес, което е доста стар за индустрията стандарт. Същевременно обаче IBM Research смята, че NorthPole надминава сегашните чипове, създадени по 4nm процес, поради използването на невронен модел ResNet-50.

"В архитектурно отношение NorthPole размива границата между памет и процесор и поради това може да се интегрира лесно и да намали натоварването върху приемащата го машина", казват неговите създатели.

Засега NorthPole може да бъде използван само в моделни системи, тъй като не поддържа стандарти като GPT-4, но ще бъде интересно да видим как той ще се сравни с актуални предложения като ИИ-базираните чипове на Nvidia.

Снимка: IBM

Виж още: 5 задължителни умения, ако искаш да овладееш изкуствения интелект