Времето минава и малко по малко YouTube се превръща в платформа с традиции. Ето защо по-запалените фенове знаят, че историята ѝ е започнала да се пише с видеото Me at the zoo, публикувано на 23 април 2005 г.

 

Напоследък обаче потребителите започнаха да споделят друго видео, което твърди, че е публикувано две седмици по-рано. То носи името Welcome to YouTube!!! и се посочва, че премиерата му е била на 6 април 2005 г. Във видеото се вижда само логото на YouTube, By: Chad, Steve and Jawed и Welcome to YouTube!!! на син фон с песента Jump на Van Halen. Каналът, в който е публикувано, също датира септември 2005 г., но това е няколко месеца след заявената дата. Създателите обясняват, че „тази дата на присъединяване е била нулирана по време на актуализация на база данни“. 
Но зоркият поглед забелязва някои други несъответствия: например разделителната способност на видеото – до 480p. YouTube обаче не представи 480p видео в платформата до 2008 г., а стриймингът на живо беше официално добавен към платформата едва през 2011 г. и едва през 2018 г. YouTube въведе възможността за премиера на предварително записани видеоклипове. Накрая бърз преглед на HTML разкрива още някои метаданни от видеоклипа, включително истинската дата на качване, която е 25 януари 2023 г. 
Явно Me at the zoo ще запази титлата си още дълго време.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Да започнеш начисто - как да рестартирате алгоритъма на стрийминг платформите?