Докато всички се вълнуват от способностите на изкуствения интелект и услугите и платформите очакват с нетърпение да разширят възможностите за интеграцията му, потребителите се интересуват от нещо много простичко - от предложенията, които му биват предоставяни - от търсачката, през социалните мрежи до стрийминг услугите. Вече разбрахме, че колкото повече ползваме дадена услуга, толкова по-бързо тя би трябвало да свикне с предпочитанията ни и да бъде въведен невидим ред. Дните на безцелното сърфиране са безвъзвратно отминали, а алгоритмите би трябвало да следват зададената от нас посока. Но на всеки се случва да се поддаде за миг на любопитството и тази грешна стъпка да го преследва месеци наред под формата на препоръки. Така че възможно ли е да прекъснете веригата?  
При някои е по-лесно, при други пък ще се наложи да изтриете цялата история на гледане и търсене - всичко зависи от това на каква жертва ще бъдете готови.  

YouTube


Видео платформата ви предлага няколко опции: при първата можете да изключите препоръките на YouTube. Ако пък сте се изнервили прекалено, много може би ще изберете да изтриете част или цялата си история на гледания. Все пак не забравяйте, че е възможно и да настроите бъдещата си история на гледане да се изтрива автоматично след определен период - стига след това да не бъдете изненадани от резултата.  
През браузъра всичко това е възможно на: myactivity.google.com. 
Ако пък желаете да направите настройките през мобилното приложение, кликнете върху профила си, изберете Your data in YouTube > YouTube controls > YouTube Watch History > YouTube History и изберете Turn off. Необходимо е да премахнете отметките на Include the YouTube videos that you watch, Include your searches on YouTube и YouTube voice and audio activity.  
За да изтриете хронологията на гледане в YouTube, първо изберете опция за автоматично изтриване: можете да избирате това да се случва на всеки 3, 18 или 36 месеца или да изберете Don’t auto-delete activity. 
След това пристъпете към Manage history - там можете да изтриете както последно гледаните видеа, така и за определен период. А и може да изберете леко радикалното Delete all time.  
Все пак можете и да подходите и малко по-демократично, като просто изберете да браузвате през инкогнито прозорец. Но не сте тук заради тази опция, нали така?  


Netflix 


Друга проблематична ситуация би било, ако половинката ви си е позволила да гледа апокалиптичен сериал през вашия профил, докато вие спокойно предпочитате да се потопите в захарния свят на Emily in Paris (спокойно, няма да обсъждаме съвместимостта на характерите точно тук). Кликнете върху Account > PROFILE AND PARENTAL CONTROLS > Viewing activity и изберете Hide all. Предупреждаваме, че след това действие връщане назад няма и в действителност започвате начисто. Да споменаваме ли, че създаването на нов профил алтернативно ще реши част от проблемите, или вече избрахте Hide all и е прекалено късно?

 
Amazon Prime Video

 
Тук е доста лесно да направите необходимите корекции през Settings > Watch history, откъдете трябва да избирате всяко заглавие едно по едно. Друга опция няма. Дори ако пробвате да влезете в профила си през мобилното приложение, My Stuff > Clear video search history ще има въздействие до определена степен. Явно Amazon Prime Video не е създаден за силни емоции. Друг съвет е да изключите препоръките, които са скрити в настройките на приложението на вашия умен телевизор: Settings > Recommendations > Disable for this device.

 
Apple TV+ 

Тук всичко е доста лесно: Settings > Play History > Clear Play History 
За ваше голямо съжаление останалите платформи не предлагат подобни опции, следователно при тях просто ще трябва да приемете да създадете нов профил, в който да откриете новата си същност, интереси и любимо съдържание.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Android 14 може да въведе неприятно ограничение за страничното зареждане на приложения