Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) се е заела с бизнеса на крипто предприемача Джъстин Сун и му е повдигнала обвинение за нерегистрирано предлагане и продажба на токените Tronix и BitTorrent. Ако тези токени звучат познато дори на незапалените крипто ентусиасти, това е така, защото няколко известни личности са ги промотирали в социалните мрежи - и сега те също са обвинени от регулатора. Според SEC осем знаменитости, сред които Линдзи Лоън, Джейк Пол, Сула Бой, Не-Йо и Ейкън, незаконно са промотирали токените онлайн, без да разкрият, че са получили заплащане за това.

"Сун е платил на знаменитости с милиони последователи в социалните медии, за да рекламират нерегистрираните предлагания, като изрично им е наредил да не разкриват възнаграждението си. Това е точно поведението, от което федералните закони за ценните книжа са създадени да защитават, независимо от етикетите, които Sun и други са използвали", заяви в изявление Гурбир С. Гревал, директор на отдела за правоприлагане на комисията.

Всички обвинени знаменитости с изключение на Сула Бой и музиканта Остин Махоун се съгласиха да платят колективна сума от 400 000 долара под формата на санкции за уреждане на обвиненията. Това не е първият път, в който комисията преследва знаменитости, които рекламират криптовалути в социалните медии - преди това тя обвини Ким Кардашиян и Пол Пиърс, член на Залата на славата на NBA, че са публикували рекламна информация за токените EMAX на EthereumMax, без да разкрият, че са получили заплащане за промоцията. Кардашиян плати 1.26 млн. долара за уреждане на обвиненията срещу нея, а Пиърс - 1.4 млн. долара.

Що се отнася до самия Сун, регулаторът го обвини в нарушаване на разпоредбите за борба с измамите и манипулиране на пазара на федералните закони за ценните книжа. Агенцията заяви, че той е предлагал токените като инвестиции чрез нерегистрирани програми за възнаграждения, които са подтиквали участниците да популяризират токените в социалните межи и да набират други. Освен това SEC обвини Сун, че е наредил на служителите си изкуствено да завишат стойността на Tronix, като едновременно продават и купуват токена, за да изглежда, че той се търгува активно.

"Както се твърди в жалбата", заяви Гревал, "Сун и други лица са използвали стар наръчник, за да заблудят и навредят на инвеститорите, като първо са предлагали ценни книжа, без да спазват изискванията за регистрация и оповестяване, а след това са манипулирали пазара на същите тези ценни книжа."

Снимка: Unsplash

Виж още: Стартъпите вече използват GPT-4, за да харчат по-малко за програмисти