След като GPT-4 беше пуснат миналата седмица, много потребители забелязаха усъвършенстваните му възможности за кодиране. GPT-4, най-новата версия на големия езиков модел на OpenAI, върху който е изграден ChatGPT, е в състояние да кодира игри като Pong и да създава прости приложения, след като му бъдат дадени указания, написани на разговорен английски език. Естествено, това доведе до широко разпространен страх от страна на редица студенти по компютърни науки и разработчици на софтуер, които се опасяват, че работата им скоро ще бъде обезсмислена от изкуствения интелект.

Всъщност един от най-популярните постове в Reddit подгрупата r/ProgrammerHumor с близо 40 хил. ъпвоута е озаглавен: "Наистина най-доброто време да си студент по информатика" (Truly the best time to be a cs [computer science] student). Постът показва логото на OpenAI под надписа "Как спя като студент по cs, който става свидетел на ускореното развитие на технологиите, които ще ме заменят на 100% в близко бъдеще".

Макар че AI може и да замени редица позиции за разработчици на по-ниско ниво, изследователи в областта на компютърните науки и разработчици споделят пред Motherboard, че GPT-4 по-скоро ще повиши производителността и ще се превърне в инструмент за разработчиците, а не в техен пълен заместител.

Дейвид Джойнър, изпълнителен директор на отдела за онлайн обучение и онлайн магистър по компютърни науки в Georgia Tech, заяви пред Motherboard, че GPT и подобни модели изпълняват за кодирането ролята, която имат калкулаторите за математиката.

"Откакто излезе, използвах GPT за много задачи за писане на скриптове, както и за задачи за писане и във всички случаи ми спестяваше много време, но все пак трябваше да приложа собствения си опит, за да завърша процеса", обяснява Джойнър. "Малка част от моите знания са остарели; просто трябва да бъдат насочени към по-тесен отрязък от проблема."

Според него основното въздействие на ChatGPT върху разработването на продукти ще бъде повишаване на ефективността и ще направи разработването на реално работещ продукт много по-евтино.

Джо Пъркинс, основател на стартъп, който създава инструменти в помощ на VC, наречен Landscape, написа туит, който стана вирусен след пускането на GPT-4, в който се казва: "Снощи използвах GPT-4, за да напиша код за 5 микроуслуги за нов продукт. Един (много добър) разработчик ми предложи 5000 паунда и 2 седмици. GPT-4 достави същото за 3 часа и за 0.11 долара".

"Той не само написа скриптовете, но и предостави инструкции стъпка по стъпка как да се настроят и стартират на @Replit", добави той. "Не разбирах някои от кодовете, затова го помолих да добави коментари към ключови части от кода."

Пъркинс, който е учил компютърни науки в университета, заяви пред Motherboard, че е достатъчно техничен, за да разбере кода, но не е достатъчно техничен, за да го програмира ефективно, поради което GPT-4 е бил изключително полезен за него. Той каза, че все още работи с разработчика, споменат в туита, но той е казал на Пъркинс, че GPT-4 му е помогнал да спести два дни работа, което на свой ред е спестило възнаграждение на Пъркинс.

Снимка: Unsplash

Виж още: Ето как да получите ранен достъп до Bard: отговорът на Google на сензацията ChatGPT