Връзките в Microsoft Outlook се отварят в Microsoft Edge по подразбиране за абонатите на Microsoft 365 Personal and Family. Промяната ще се отнася и за бизнес абонатите и приложението Teams.

Microsoft обяви промяната през февруари за частните потребители, като разкри, че тя ще помогне на клиентите да останат фокусирани. Тогава Microsoft направи така, сякаш клиентите трябва да активират опцията, заявявайки: "Можете да изберете да отваряте връзки към браузъра от приложението Outlook в Microsoft Edge".

Документ за поддръжка обаче потвърждава, че това е новото поведение по подразбиране: "Ако имате абонамент за Microsoft 365 Personal или Family, връзките към браузъра от приложението Outlook ще се отварят в Microsoft Edge по подразбиране, точно до имейла, от който идват, в страничния панел на Microsoft Edge".

Microsoft обяснява, че тази промяна позволява на потребителите "лесно да получат достъп, да прочетат и да отговорят на съобщението, като използват [...] съвпадащи удостоверени профили". Според гиганта на клиентите вече няма да се налага да превключват тромаво между приложенията.

Съобщението идва по-малко от два месеца след обещанието на Microsoft да "предостави на хората контрола върху работата им с компютрите с Windows". Тогава Microsoft се ангажира, че потребителите на Windows "контролират промените в своите пинове и в настройките по подразбиране".

Промяната в отварянето на връзките в Outlook и Teams нарушава обещанието, тъй като става зад гърба на абонатите на Microsoft 365. Само потребителите, които са задали Edge като браузър по подразбиране, няма да бъдат засегнати негативно от промяната. При всички останали връзките ще се отварят не в уеб браузъра, който са избрали с определена цел, а в Microsoft Edge, освен ако не станат активни и не го променят.

В този случай Microsoft игнорира избора на потребителя. Компанията можеше да направи новата функция избираема, дори да я покаже като известие, за да ѝ придаде по-голяма важност. Вместо това гигантът направи промяната, като не даде на потребителите да се произнесат по въпроса.

Нова екранна снимка показва как изглежда промяната в мобилното приложение Outlook. Оказва се, че Outlook показва диалогов прозорец Open with, когато връзките се активират за първи път. Изборът по подразбиране е цветен запис на Microsoft Edge, под който е изписано "Бързо и сигурно сърфиране". Съществува и обикновен безцветен запис Default Browser (Браузър по подразбиране), под който е изписано Configure in Settings (Конфигуриране в настройките).

Ако Edge не е инсталиран, потребителите ще видят опция да изтеглят Microsoft Edge вместо него. Предоставена е опция за "запомняне на моя избор".

Същата промяна е планирана и за Microsoft Teams. Всички връзки от Teams ще се отварят по подразбиране в Microsoft Edge, след като промяната влезе в сила.

Снимка: Unsplash

Виж още: Microsoft Edge вече не е вторият най-популярен браузър за настолни компютри в света