Забележително е каква разлика в производителността и цените могат да направят четири години. Mac Pro на Apple за 5999 долара, който компанията продължава да продава, е по-бавен и значително по-скъп от последния Mac mini с чипа M2. Не забравяйте, че компактният персонален компютър на Apple струва само 599 долара за базовия модел, което го прави по-малко от една десета от цената на работната станция, захранвана от чип на Intel.

В Twitter профилът GregsGadgets публикува два резултата от Geekbench 5, показващи едноядрените и многоядрените стойности, принадлежащи на M2 Mac mini и базирания на Intel Mac Pro. За негова изненада, както и за наша Mac mini не само получава почти два пъти по-висока производителност в едноядрен тест, но лесно побеждава работната станция и в многоядрения тест. Предоставяме ви резултатите по-долу:

M2 Mac mini - 1944 в едноядрен, 8790 в многоядрен
2019 Intel Mac Pro - 1019 в едноядрен, 8037 в многоядрен

Тези резултати до голяма степен означават, че клиентите или креативните професионалисти, които искат подобрена едноядрена и многоядрена производителност, вече няма да имат нужда от скъп Mac Pro, който да върши работата вместо тях. Въпреки това само защото M2 Mac mini надделява над Mac Pro в Geekbench 5, не означава, че той ще спечели във всеки бенчмарк или задача, поставена на пътя му. За съжаление освен Geekbench 5, GregsGadgets не е публикувал никакви други резултати, така че това е всичко, с което трябва да правим заключенията в момента.

Единственият недостатък на притежаването на M2 Mac mini е, че каквато и конфигурация да закупите сега, ще трябва да се придържате към нея, защото RAM, паметта и SoC идват запоени към логическата платка, което е точно обратното при Mac Pro. Въпреки това, дори ако добавите по-голяма RAM и опции за съхранение, надграденият Mac mini пак ще бъде по-евтин от актуалната работна станция на Apple, поради което се стреми да го замени бързо с версия, за която се предполага, че ще рекламира M2 Ultra, директно наследявайки M1 Ultra чиповете, ползвани в Mac Studio.

Тази огромна разлика в ценообразуването и производителността може също да е причината Apple да иска скромни суми на клиентите си, ако търгуват със своя Mac Pro. По-рано стана ясно, че ако върнете Mac Pro от 52 000 долара, за да доплатите за нов модел, ще получите отстъпка от шокиращо ниската сума от 970 долара, което е по-малко от цената на 128 GB версията на iPhone 14 Pro. За тези, които планират да надстроят, дори ако получите безумно добра сделка за Mac Pro, силно препоръчваме вместо това да изберете най-новия Mac mini.

Снимка: Unsplash

Виж още: Част от най-важния провал на Apple може да бъде ваша безплатно

 

Тагове: