Преди да се появи Mac, имаше Lisa: първият компютър на Apple с графичен потребителски интерфейс. Lisa беше пусната преди 40 години и за да отпразнува годишнината, Музеят на компютърната история – който нарича Lisa „най-важния провал на Apple“ – предлага изходния код на софтуера Lisa безплатно за изтегляне.

Файлът е с размер само 7 MB (в компресирано състояние) или 30 MB разширен. Преди обаче да предприемете изтеглянето, вие трябва да се съгласите с лицензионно споразумение и да предоставите вашето име и имейл адрес. А след това ще трябва да разберете как да го стартирате.

Погледът към GUI на Lisa ви казва незабавно къде се корени Mac. Всъщност работният плот на Mac все още взема своите примери от Lisa под формата на падащи менюта в горната част и икони за файлове и приложения. Софтуерът Lisa работеше на Motorola 68000 и дори позволяваше многозадачност, но компютърът се оказа твърде бавен и скъп и закономерно се превърна в скромна бележка под линия след пускането на Mac през 1984 г.

Наречен на дъщерята на Стив Джобс, Lisa дебютира на 19 януари 1983 г. Цената му беше 9995 долара, което беше няколко хиляди долара по-скъпо от IBM PC с интерфейси на командния ред. Apple се надяваше, че GUI е достатъчен бонус, за да преодолее високата цена и ниската производителност, но компютърът не се продаде добре.

Macintosh направи своя дебют през 1984 г. на по-разумна цена от 2495 долара, като Apple отново пусна нови компютри Lisa по същото време. Mac обаче беше този, който се наложи и Lisa в крайна сметка беше бракуван – въпреки че е редно да се каже, че без Lisa нямаше да има Mac.

Музеят на компютърната история, разположен в Маунтин Вю, Калифорния (на около 15 км северно от Apple Park в Купертино), е домакин на събитие за честване на 40-годишнината на Lisa. Представени са лектори, които са били част от екипа за разработка на Lisa, като Бил Аткинсън, Брус Даниелс и Джон Кауч. Събитието ще има и демонстрации с работещ компютър Lisa и други забавления на тема Apple. Събитието е на 31 януари.

Снимка: Computer History Museum

Виж още: Apple работи по таблет за умния ви дом