Категорията на сгъваемите смартфони набира скорост, тъй като все повече марки пускат сгъваеми модели, за да получат парче от този пазар, но все още Samsung може да твърди, че предлага най-изтънченото изживяване в сегмента. И макар че в крайна сметка другите може би ще ги настигнат, именно корейският конгломерат е настоящият пазарен лидер на сгъваемите смартфони, тъй като през 2022 г. е доставил повече сгъваеми смартфони, отколкото всички останали производители на подобно оборудване, взети заедно.

Според доклад на Financial Times, който се позовава на проучване на Canalys, пазарът на сгъваеми смартфони регистрира 14.2 милиона доставки в световен мащаб през 2022 г., от които само Samsung е доставила повече от 11 милиона устройства.

Китайският лидер Huawei е на второ място, като е доставил малко под два милиона сгъваеми смартфона, следван от Oppo, vivo, Xiaomi, Honor и Motorola, които са доставили само 40 000 сгъваеми смартфона.

Въпреки това Canalys изчислява, че доставките на сгъваеми смартфони през 2023 г. ще се удвоят и ще достигнат 30 милиона броя. А експертите очакват пазарът да стане по-интересен и конкурентен, след като повече китайски марки пуснат своите сгъваеми устройства извън Китай, за да оспорят господството на Samsung в този сегмент.

Снимка: Unsplash

Виж още: Galaxy Z Fold 5 може да е доста по-тънък заради нов дизайн на пантата