Всички типове двигатели, хибридни, прототипи или в серийно производство използват ресурс за задвижване, който е приспада към категорията изчерпаеми. Какво ще кажете за кола, която се задвижва на въздух?

Студенти, инженери от Канадски университет са измислили двигател, който се задвижва от въздух. Показаният прототип и е бил монтиран на карт, който е демонстрирал завидна скорост. При своето дългогодишно проучване, петимата студенти са модифицирали стар двигател от снегомобил. Простичкото нещо, което те са направили е, че вместо бензин, в двигателя влиза въздух под налягане. Благодарение на това, че няма разлика в устройството на работа, постигната мощност е почти същата като с бензин. На показания карт, захранването на двигателя е ставало от две кислородни бутилки, като вкарването на "горивото" е било през обикновен шланг. Преди да влезе окончателно, нагнетения въздух минава през специална туба, която има пропускателна способност в зависимост от натискането на педала на газта.

Най-големия проблем на изобретението е, че изкарва въздуха прекалено бързо. Въпреки това, инженерите смятат да продължат да развиват проекта и в скоро време да го патентоват. Без да се споменава каква дистанция може да се измине с пълен резервоар, обвързаните с проекта се надяват един ден да караме коли, задвижвани от въздух.

Тагове: