По-ранни слухове за спецификациите говореха за разделителната способност на дисплея на шлема на Apple за AR, като твърдяха, че устройството ще има два 4K панела с ниво на яркост 4000 нита. Поглеждайки само към тази цифра, предположихме, че компанията ще предостави здравни предупреждения на потребителите за консултация с медицинско лице, преди да натоварват очите си. В една от актуализациите обаче се посочва, че ще има още повече здравни предупреждения и те няма да имат никаква връзка с очите на потребителя.

Apple издава редица здравни съвети за различни продукти, включително за iPhone, така че се очакваше, че AR шлемовете няма да бъдат изключени от тази комбинация. Сега вече очакваме, че на много потребители може да се наложи да проявят предпазливост, преди да сложат Reality Pro, защото Марк Гърман от Bloomberg заяви в Twitter, че ще бъдат предоставени множество предупреждения за джаджата.

Здравните предупреждения са за потребители, които страдат от тревожни разстройства, бременни жени, носещи пейсмейкър, или дори болест на Мениер. Въпреки че това обхваща голям процент от потребителската база на Apple, тези хора могат просто да се прегледат от медицински специалист, преди да получат разрешение да изпробват AR слушалките. На този етап последното нещо, от което се нуждае Apple, е PR кошмар, особено ако се случи инцидент, при който здравето на потребителя се влоши в резултат на носенето на шлема.

За да избегне правни последици, които могат да включват и забрана за Apple да продава AR шлема в световен мащаб, компанията иска да бъде възможно най-внимателна. Дори при най-популярния продукт на технологичния гигант - iPhone, тя е публикувала списък със специфични забележки на страницата си за поддръжка. Това е благоразумен подход от страна на Apple и дори ако iPhone може да се разглежда като безвреден, AR шлемовете все пак трябва да се използват по различен начин.

Докато с iPhone може да се забавлявате на разстояние няколко сантиметра, шлемът за смесена реалност изисква почти близък контакт на очите на потребителя с дисплеите с висока резолюция, тъй като устройството трябва да бъде прикрепено към главата. Излагането на тези два ярки 4K панела може да има сериозни последици, ако се гледат за по-дълъг период от време, поради което смятаме, че Apple ще издаде здравно предупреждение относно продължителната употреба на AR хедсета.

Възможно е Apple умишлено да е намалила времето за работа на външната батерия до два часа, за да предотврати умората на зрението, но засега няма как да потвърдим тази информация. Надяваме се, че ще научим повече подробности по време на презентацията.

Снимка: Unsplash

Виж още: Шлемът Reality Pro на Apple може да издуха всички други устройства като яркост