Netflix публикува днес финансовия си отчет за третото тримесечие на 2018 г. Само през септември услугата се е сдобила със 7 милиона абонати, а очакванията на компанията бяха те да бъдат в рамките на пет. Печалбата на стрийминг платформата през третото тримесечие е била 4 млрд. долара, като очакванията са през последните три месеца на годината тя да е с 200 млн. долара повече. Конкретно печалбата от стрийминга на съдържание в световен мащаб се е увеличила с 36% спрямо същия период на 2017 г. Компанията прогнозира да завърши годината със 146 млн. активни абонати.

Netflix използва възможността да разкритикува наложената от ЕС квота за задължително европейско съдържание, предупреждавайки, че това може да има отрицателно въздействие както върху клиентите, така и върху творчеството.

Главният изпълнителен директор на Netflix Рийд Хейстингс припомня, че в момента ЕС пренаписва своите правила за аудио-визуалното съдържание, според които минимум 30% от сериалите и филмите в каталога на компанията ще трябва да са европейски. От американската компания признават, че е хубаво да се мисли и регионално за международната ѝ аудитория, но посочват, че едни задължителни квоти биха имали негативни ефекти.

„Предпочитаме да се съсредоточим да правим услугата си страхотна за нашите потребители, което би означавало и произвеждане на местно съдържание, отколкото да изпълняваме квоти”, коментират от Netlix. Според тях регионалните квоти за съдържание биха понижили макар и с малко удоволствието на зрителите от предлаганото им съдържание.

Държавите - членки на ЕС, ще имат няколко години, за да приложат новите правила, а големите компании вече обогатиха каталога си с европейски продукции.

Тагове:
Още от Play