Когато Netflix обявиха, че ще започнат да преследват споделянето на пароли, голяма част от потребителите се подсмихнаха, защото знаеха, че това е доста трудно да се случи. Въпросът „Как точно от Netflix ще разберат, че не съм аз?“ беше зададен много пъти, а сега от платформата най-накрая разкриха своя план. Първата стъпка е, че ще идентифицират устройствата, които използват акаунта „извън домакинството“. За да може да използва услугите, въпросното устройство трябва да бъде оторизирано от титуляра на акаунта. Това условие не изглежда чак толкова сериозно, защото реално би ви помогнало да разберете, ако сигурността на профила ви е бил компрометирана. Следващото изречение обаче може да се тълкува по няколко начина: „Netflix използва информация като IP адреси, идентификационни номера на устройства и активност в акаунта, за да определи дали устройство, влязло в акаунта ви, е свързано към основното ви местоположение“. Това може означава, че устройства извън това, което Netflix определя като основно местоположение, т.е. свързано с вашата домашна Wi-Fi мрежа, може да бъдат блокирани. Съответно, ако решите да гледате съдържание навън или в хотелската стая по време на ваканция, може и да се натъкнете на една доста неприятна изненада. От стрийминг услугата обясниха, че ако на някого му се наложи да пътува, ще му се наложи да поиска временен код, който ще позволи достъп до услугата за седем дни. Ако основното положение се е променило за постоянно - то трябва да бъде актуализирано. За всички останали, които са част от домакинството, достъпът няма да е ограничен, стига да се свързали към Wi-Fi на основното си местоположение поне веднъж на всеки 31 дни. Това, разбира се, привидно създава вратичка за някои избягващи абонамента - приятелите, с които поделяте акаунта си, може да ви идват веднъж месечно на гости и това ще им гарантира, че ще могат да продължат да гледат през мобилните си устройства. Разбира се, проблемът остава за телевизорите, но все пак нали точно това е целта на въпросната политика.

 
Някои потребители може да се изкушат да заобиколят правилата, като използват VPN, но това вероятно ще влоши нещата, тъй като VPN ще промени IP адреса на устройството в друга държава, което ще направи да изглежда, че неабонатен се опитва да получи достъп до акаунта. 
Абонатите също така ще имат опцията да добавят хора извън тяхното домакинство към своя акаунт - срещу допълнителна такса. Цената за това в САЩ не е обявена, но потребителите в Латинска Америка се таксуват допълнително 2.99 долара на месец, за да го направят. 
Според изчисленията на Netflix над 100 милиона потребители гледат безплатно и това със сигурност оказва влияние върху печалбите. Докладът на Citibank сочи, че това води до загуби в размер на около 6 милиарда долара годишно. Ето защо не е изненада, че стрийминг платформата е доста сериозна по отношение на затягане на мерките.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Да започнеш начисто - как да рестартирате алгоритъма на стрийминг платформите?