Всички предполагаме, че социалните мрежи на военни субекти са обгрижвани от най-високи системи за сигурност. Но всяко правило има своите изключения и изминалата седмица го доказа. Акаунтите на британската армия в YouTube и Twitter бяха похитени от хакери, които показаха завидно чувство за хумор. Те решиха да променят името на Twitter акаунта на армията на BAPESCLAN - един вид препратка към Bored Ape Yacht Club. Корекции бяха нанесени и в описанието: #1 metavesto clan във веригата ETH с многомилиарден опит, осъществено от @chaintchlabs. Други интересни препратки, записани от уебсайта за заснемане на кеширани уеб страници The WayBack Machine, гласят: „Всички имаме тъмна страна ||| Как ще изглежда вашата? ||| Колекция nft, създадена от @tmw_buidls“. След това акаунтът ретуитна поредица от промоционални туитове, свързани с NFT или цифрови произведения на изкуството.  

В YouTube хакерите действаха по-обрано: името на канала на Британската армия беше сменено с това на Ark Invest, фирма за управление на инвестиции. За по-голяма правдоподобност, беше добавено и логото на компанията. Няма предположения, че Ark Invest са замесени по някакъв начин в хакването. Според The Guardian хакнатият акаунт в YouTube е публикувал няколко предполагаеми интервюта, рекламиращи криптовалути, с основателя на Tesla Илон Мъск. Скрийншот от Sky News показва редица видеоклипове със заглавия като „Големи новини - Ethereum и Bitcoin ще експлодират през 2022 г.! ARK Invest with Elon Musk“ на въпросната страница в YouTube.  
Разбира се, в съвсем кратки срокове, акаунтите са били върнати към стандартната си активност, а говорител на Британската армия е потвърдил, че социалните мрежи са вече напълно защитени, а разследването продължава. Хакерските атаки не са нищо ново, основната им заплаха обаче произтича от факта, че те могат да бъдат ефективен начин за разпространение на зловреден софтуер и портал за достъп до повече информация.  

Снимки: The WayBack Machine

Виж още: Deepfake се прокрадна и в интервютата за работа