Водещи фигури от света на бизнеса и политиката използват Световния икономически форум в Давос, за да коментират това, че компаниите трябва да гледат не само печалбата, но и да имат отговорност пред своите служители, доставчици и родни държави. Една компания, която търпи сериозна критика за това, че не отговаря на тези очаквания, е Apple.

Известният американски икономист Джоузеф Щиглиц обяви, че Apple се проваля в най-елементарния аспект на това да бъде отговорна компания – данъците. Според него, вместо да плати дължимите данъци, Apple се скатава и използва данъчните облекчения в Ирландия.

„Ако не плащате честно това, което дължите, нямате корпоративна отговорност. Компании като Apple изобщо не са искрени“, казва той.

Първата стъпка към корпоративната отговорност е плащането на данъци – нещо, за което Apple е критикувана многократно. Компанията не само използва хлъзгавата ирландска схема, но и се възползва от даващите облекчения на Доналд Тръмп, за да не плати десетки милиарди долари данъци в САЩ.

Шефът на Cisco Чък Робинс пък посочи, че Сан Франсиско става прекалено скъп за учители, пожарникари и компаниите трябва да помагат повече на местните общности, дори когато това не е свързано с техния бизнес.

Виж още: Предварителните поръчки на гъвкавия Мotorola Razr стартират от 26 януари

Тагове: