Преди няколко дни Apple представи новия си процесор M1, който е базиран на ARM архитектурата и има подобрено представяне и енергоефективност. Според компанията той е по-мощен от повечето PC алтернативи на пазара, като според последните бенчмаркове новият Macbook Air, екипиран с M1, размазва всички досегашни модели Macbook Pro, оборудвани с Intel процесори.

Вчерашният анализ на AnandTech показа, че вероятно чипът ще бъде най-бързият лаптопски процесор, като новите бенчмарк резултати показват, че това вероятно е точно така. M1 демонстрира 1687 точки на single-core и 7433 на multi-core тестовете.

За сравнение Macbook Pro 16, оборудван с най-мощния Core i9 процесор, има 1096 single-core и 6870 multi-core точки. Фактът, че М1 се представя по-добре от най-мощната алтернатива на Intel, показва обещаващо бъдеще за компютрите на Apple, оборудвани със собствен процесор.

Според теста 8-ядреният М1 е работил на тактова честота 3.2 GHz, докато 8-ядреният Intel Core i9 е работил на 2.3 GHz с Turbo Boost до 4.8 GHz.

Нещо повече, новият процесор, намиращ се в Macbook Air, се е представил на тестовете по-добре от базовия Mac Pro от 2019 година. Според Geekbench Xeon чипът в Mac Pro е имал резултат от 1024 на single-core и 7989 на multi-core.

Очакваме с нетърпение предстоящите тестове с Macbook Pro 13 и Mac Mini, оборудвани с М1, защото там е налично и активно охлаждане, което е предпоставка за още по-добри резултати.

Снимки: Apple

Виж още: Leica предлага да видим света в черно и бяло