Leica представи един от най-важните си фотоапарати Q2, който разкрива света на черно-бялата фотография.

Компанията представи модела Q2 Monochrom, който преминава от конвенционален 47-мегапикселов пълнокадров сензор към черно-бял вариант без цветно и нискочестотно филтриране. Това позволява да се направят аналогово изглеждащи монохромни снимки, които не биха могли да бъдат постигнати чрез използването на софтуер. Така се достига и до по-висока чувствителност от ISO 100 000 (от 50 000), макар и за сметка на ISO 50 от обикновения Q2.В Q2 Monochrom да са запазени много от познатите елементи: 28 мм f / 1.7 първокласен обектив (с цифрово увеличение, който да възпроизвежда 35 мм, 50 мм и 75 мм), 3.68-мегапикселов OLED визьор и 3-инчов сензорен екран. Тези спецификации не изключват заснемането на 4K видео с до 30 кадъра в секунда, въпреки че кадрите ще са с малко по-мрачен характер. Q2 Monochrom се очаква да е на цена от около 6000 щатски долара, което е с 1000 долара повече спрямо стандартния Q2 модел.

Q2 Monochrom е достоен кандидат за списъка с подаръци за Коледа, ако сте любител на черно-белите кадри, както и ако любовта ви към изображенията задължително е обвързана с винтидж атмосферата.

Снимки: Leica

Виж още: Всички планети от Слънчевата система могат да бъдат видени с просто око през тази седмица – ето как да ги откриете