Наскоро пуснатият OnePlus 11 представлява най-доброто изживяване със смартфони с Android, което OnePlus може да предложи, при това този път без Pro модел. Но за индийския пазар компанията пусна и по-евтиния OnePlus 11R за купувачите с по-ограничен бюджет, които все още искат телефон от водещ клас. Докато OnePlus 11R се различава от 11 по няколко причини, той все още е обхванат от същия ангажимент на OnePlus за софтуерна актуализация, който изпреварва дори Google Pixel серията.

Още през ноември OnePlus обяви новата си политика за актуализиране, която обещава четири големи актуализации на Android и пет години актуализации на сигурността (доставяни на всеки два месеца). Въпреки че е много високо оценен ход от OnePlus след тяхната по-скромна политика на ъпдейти преди това, този ангажимент за актуализация е приложим само за определени телефони, пуснати на пазара през 2023 г. и по-късно, като се изключат дори миналогодишните флагмани от серията OnePlus 10.

Това, естествено, се отнася и за OnePlus 11 5G, но компанията потвърди, че разширява същата политика за актуализация и към по-ниския клас OnePlus 11R. Това означава, че OnePlus 11R също ще отговаря на условията за поне четири големи надстройки на Android през целия си живот. Той идва с предварително инсталиран Android 13 и трябва да получава актуализации чрез Android 17, което е голяма работа, като се има предвид, че 11R е по същество среден клас.

Подобни софтуерни обещания обаче все още не гарантират навременни актуализации, тъй като по-старите телефони обикновено се изтласкват надолу в списъка с приоритети няколко години след пускането на по-новите модели. Все още е хубаво да се види, че OnePlus се опита да навакса изоставането си и отговаря на графика за актуализация на Samsung поне за своите телефони, пуснати през 2023 г. и нататък. Все още не знаем дали OnePlus ще се придържа към същия четиригодишен цикъл на актуализация за своите бюджетни телефони от серията Nord, излизащи тази година.

OnePlus 11R успява да запази цената си под 500 долара, като използва миналогодишния процесор Snapdragon 8+ Gen 1 и Full HD OLED екран вместо по-новия Snapdragon 8 Gen 2 и QHD LTPO 3.0 дисплей, открити в по-скъпия OnePlus 11. Наред с тези два телефона компанията обяви и първия си таблет, OnePlus Pad, който доста се харесва заради това, което предлага.

Снимка: Unsplash

Виж още: Ето как изглежда OnePlus Pad - първият таблет на компанията