При наличието на множество законни възможности за стрийминг днес ще ви бъде простено, ако си помислите, че пиратските филми, софтуер и игри са останали в миналото. Ново проучване на Службата на ЕС за интелектуална собственост (EUIPO) показва, че след многогодишен спад онлайн пиратството е във възход.

Проучването, базирано на данни от британската фирма за проследяване на пиратството MUSO, показва, че през последните две години е имало забележимо увеличение на нивата на пиратство.

"Основната констатация е, че тенденцията на спад, наблюдавана в по-ранните проучвания, изглежда се обръща, като пиратството отново се увеличава главно поради увеличаване на пиратството на телевизионно съдържание и публикации", се казва в доклада.

Макар че настоящите нива на пиратство все още не са близо до тези отпреди пет години, обръщането на тенденцията е забележително и може да подскаже, че се намираме в ключов момент, особено когато легалните стрийминг услуги са изправени пред забавен растеж на фона на засилената конкуренция и икономическия спад.

Проучването установи, че телевизионните предавания са най-пиратстваният вид съдържание в ЕС - почти половината (48%) от всички пиратства. Незаконният стрийминг на събития на живо, като например спортни мачове, също се увеличава, а пиратството на софтуер и публикации също бележи значителен ръст през 2022 г. Пиратството на филми и музика обаче все още намалява.

Според проучването стриймингът се е превърнал в най-популярния метод за достъп до незаконно телевизионно съдържание, като 58% от пиратството в ЕС се осъществява чрез стрийминг, а 32% - чрез изтегляне от сайтове като Piratebay или Torrentz.

Различните държави се различават и по обема и вида на потребяваното съдържание. Пиратството е най-популярно в Естония и Латвия, докато е сравнително непопулярно в Германия и Италия. Съществуват и различни предпочитания по отношение на вида на съдържанието. В Гърция например филмовото пиратство съставлява 25% от общия обем на пиратството, докато в Полша то е едва 5%.

Иконометричният анализ, който се ограничава до категориите филми, телевизия и музика, показва, че броят на наличните законни алтернативи намалява пиратството. Това означава, че наличието на повече легални стрийминг услуги води до по-нисък процент на пиратстване.

Същевременно равнището на доходите в дадена страна също оказва значително влияние върху броя на пиратските услуги. Ниският доход на глава от населението, високата степен на неравенство в доходите и високата безработица сред младите хора са свързани с повишено потребление на пиратско съдържание.

Снимка: Unsplash

Виж още: Кой промени социалните мрежи?