Twitter се променя и въпреки че абсолютно никой не може да познае в каква посока ще поеме платформата, към момента изглежда, че всичко потъва. По данни на Financial Times след масовите уволнения социалната мрежа е решила да затвори и някои от международните си офиси, включително и този в Брюксел, Белгия. Въпреки че екипът не беше особено голям - под 10 човека, той беше жизненоважен заради отношенията си с Европейския съюз, който миналата седмица въведе нови закони за компаниите за социални мрежи. Още миналата седмици двамата ръководители, следящи дигиталната политика на Европа - Джулия Мозер и Дарио Ла Наса, - напуснаха, като не е ясно дали те са били част от всеобщата вълна на съкращения, подети от Илон Мъск. Други ръководители в Брюксел загубиха работата си на 4 ноември, когато Мъск уволни половината от 7500 служители на Twitter. Известно е, че Мозер и Ла Наса са работили върху това Twitter да бъде в съответствие със знаковите закони за големите технологични компании, които влязоха в сила в ЕС миналата седмица. Законът за дигиталните услуги определя нови правила за дезинформация, незаконно съдържание и реклама, които се прилагат и за други големи платформи като Facebook, YouTube и TikTok. 


Както вече бе съобщено, съвсем скоро Европейската комисия ще публикува данни, показващи как Twitter не спазва кодекса на ЕС за дезинформация, тъй като действията срещу речта на омразата са намалели с близо 5% на годишна база.  
Вера Йоурова, вицепрезидент на ЕС, която отговаря за кодекса за дезинформация, каза пред Financial Times, че е загрижена за затварянето на офиса в Брюксел. Знаково беше и изказването на комисаря по вътрешния пазар на ЕС Тиери Бретон по повод придобиването на платформата от Мъск: „В Европа птицата ще лети според нашите правила“.
Явно сега тези отношения ще бъдат подложени на тест - ако въобще птицата полети.  

Снимки: Unsplash

Виж още: Завръщането на Тръмп в социалните мрежи