ChatGPT на OpenAI се превърна в най-бързо развиващото се приложение в историята след стартирането си през ноември 2022 г. След пускането си то създаде както вълнение, така и тревога, че ще замени много служители на различни по вид позиции. Сега в доклад на списание Analytics India Magazine се посочва, че компанията може да фалира до края на 2024 г.

Според доклада, когато OpenAI е подала заявление за търговска марка на GPT, това е било възприето като крах за компанията и също така е било прогнозирано, че много потребители в крайна сметка ще спрат да използват технологията.

Докладът също така показва данни, според които уебсайтът ChatGPT е отбелязал спад на потребителите през месеците юни и юли в сравнение с май. На 3 август SimilarWeb съобщи, че трафикът на ChatGPT е намалял за втори пореден месец. През юли е отчетен спад от 9.6%, докато през юни - 9.7%. Що се отнася до потребителите, през юли е отбелязан 12-процентен спад с 1.5 млрд. потребители в сравнение с 1.7 млрд. потребители през юни.

В доклада се цитира и потребител на X, според когото основна причина за този спад може да бъде канибализацията на API, тъй като повечето компании забраняват на служителите си да го използват за работа. Въпреки това те могат да използват API, за да интегрират големия езиков модел (LLM) в други работни процеси.

Друга причина, посочена от списание Analytics India, може да бъде Meta на Марк Зукърбърг, който наскоро представи своя чатбот Llama 2. Microsoft, назначена за предпочитан партньор на Meta по отношение на Llama 2, ще бъде достъпна чрез операционната система Windows. Llama 2 на Meta е направила своя продукт с отворен код, което позволява той да бъде изследван и модифициран.

Медиите съобщават също, че OpenAI харчи по около 700 000 долара на ден, за да управлява ChatGPT. Според списание Analytics India Magazine Microsoft и други скорошни инвеститори покриват тези разходи от собствените си джобове, което в крайна сметка може да ги източи, ако скоро не се появят печалби.

По-рано през май загубите на компанията се удвоиха до 540 млн. долара, откакто тя започна да разработва чатбота Ai. Освен това за 2023 г. компанията е предвидила годишни приходи от 200 млн. долара, а през 2024 г. очаква да достигне 1 млрд. долара. Това изглежда неясно, тъй като загубите само се увеличават, се казва в доклада.

Друга причина може да е постоянният недостиг на графични процесори (GPU). Олтман беше посочил, че липсата на графични процесори на пазара е повлияла на капацитета на компанията да подобрява и разработва нови модели. По-рано, на 3 август, медиите съобщиха, че компанията е подала заявка за търговска марка "GPT-5", което допълнително показва, че компанията иска да продължи да обучава модели.

Предвид тези факти OpenAI може да се окаже в ситуация, в която да обяви фалит до края на 2024 г., освен ако не намери бързо повече средства, се казва в доклада.

Снимка: Unsplash

Виж още: Генеративният изкуствен интелект може да замени 300 милиона работни места