Според информация на фондацията на Baidu най-новата итерация на модела им Ernie 3.5 надминава по общи способности чатбота на OpenAI, изграден на базата на GPT-3.5, както и постига по-добри резултати по отношение на няколко китайски езика от по-усъвършенствания GPT-4. Компанията се позовава на тест на държавния вестник China Science Daily, базиран на набори от данни, включително AGIEval и C-Eval - бенчмаркове, предназначени за оценка на такива модели на изкуствен интелект.

Новият модел на Baidu също така повишава ефективността на обучението и изводите, което прави по-бързо и по-евтино повторението и надграждането до бъдещи версии. Конкурентът на ChatGPT на компанията е в публично бета-тестване през последните три месеца.

Базираният в Пекин доставчик на услуги за търсене дебютира с Ernie Bot през март като първия голям китайски отговор на ChatGPT, което предизвика надпревара между местните технологични фирми, включително Alibaba Group Holding Ltd. и Tencent Holdings Ltd., за разкриване на конкурентни платформи. Baidu се надява, че Ernie Bot - изграден на базата на дългогодишните инвестиции, изследвания и разработки в областта на технологиите за изкуствен интелект - ще се превърне в следващото задължително приложение в най-голямата интернет арена в света, привличайки потребителите обратно от универсални платформи като WeChat на Tencent.

Компанията интегрира Ernie Bot в множество бизнес линии, вариращи от изчисления в облак до интелигентни високоговорители. Baidu също така е заделила 140 млн. долара за рисков фонд, който да инвестира в стартиращи компании, подобни на OpenAI.

Китайските регулаторни органи заявиха, че всички генеративни услуги с изкуствен интелект ще се нуждаят от тяхното одобрение, преди да бъдат въведени в страната.

Снимки: YouTube

Виж още: Футуристичен материал може да превърне всяко нещо в умно устройство