Едва ли много от вас ще се шокират, че проваленият MP3 плейър Zune вече може да се използва само като PR трик.

Както и да е, какво ще прави Zune в Космоса?

Redwire, Microsoft и екипът на "Пазителите на галактиката" на Marvel Vol. 3 си сътрудничат с възобновения Zune.net, за да предоставят STEM материали на децата и да ги запознаят с 3D принтирането. Но какво общо има МКС с това?

В момента Redwire Space разполага с два 3D принтера на борда на Международната космическа станция. Най-новият беше изстрелян на върха на ракета Antares през ноември миналата година към МКС чрез космическия кораб Cygnus. Наречен BioFabrication Facility, той може да принтира 3D човешки тъкани по начини, които не могат да бъдат принтирани тук, на Земята.

Сега идва ред на Съоръжението за адитивно производство (Additive Manufacturing Facility или AMF), което функционира на МКС от 2016 г. насам. AMF е отпечатала стотици резервни части и инструменти, които в противен случай щеше да се наложи да чакат с месеци следващото изстрелване на доставки, за да стигнат до станцията.

Microsoft ще използва това, за да пренесе Zune в космическата ера. Точно така, на някой астронавт ще се падне честта да принтира на 3D принтер прекрасното кафяво блокче, което ще се прероди в Zune на Microsoft. Честно казано, наистина е страхотно, че това изобщо е възможно, а наличието на тези принтери в Космоса открива толкова много възможности, които преди не бяха възможни.

През последните години 3D принтирането направи огромен напредък в космическата индустрия, като то е елемент от почти всяка търговска космическа станция, планирана да замени МКС през 2030 г. Освен това първата 3D отпечатана ракета, Terran 1 на Relativity, излетя от Кейп Канаверал по-рано тази година. Бъдещето на Космоса ще включва адитивното производство навсякъде, където може, заради удобството му по време на престой в Космоса и бързото създаване на прототипи тук, на Земята.

Що се отнася до Zune, това беше неуспял опит на Microsoft да се пребори с iPad на пазара на портативни плейъри в зората на умните устройства. Продуктът бе спрян през 2011 г.

Снимка: Marvel

Виж още: Хибернацията по време на дълъг космически полет може да стане реалност до 10 години